Тракийските съкровища се завръщат



Тракийските съкровища се завръщат

След четири месеца в Лувъра безценните тракийски съкровища се завръщат у дома. Изложбата "Епопея на тракийските царе" беше разгледана от близо 4 милиона туристи от цял свят.

Бронираните сандъци, които издържат на удар и висока температура, се очаква да пристигнат със самолет, предаде NOVA. Няколко бронирани камиони на Българската народна банка, както и мъже с автомати, ще придружат безценните съкровища до Националния исторически музей. Пътят на полицейски кордон не е ясен. Хронологията на събитията. От заминаването до Париж и връщането и нас сега.  

При драконови мерки за сигурност в края на март сандъците с тракийските съкровища бяха натоварени  на бронирани камиони. От летище София с чартърен полет  1600 безценни експонати, застраховани за над 170 милиона евро, отлетяха за Париж. Така редом с "Мона Лиза", Ремранд и Тициан блеснаха и нашите съкровища.

До 20 дни безценните предмети заминават за музеите, откъдето са взети. Единствено бронзовата глава на Севт III заминава за музея "Пол Гети" в Лос Анджелис.



Източник: Кмета





Коментари

горе