България умира! Рекорден демографски срив за цял свят!



България бележи рекорден демографски срив, вече сме в световния топ 10

България е начело на класациите по демографски срив и е сред страните с най-ниска раждаемост на планетата. Докато Китай и Индия бележат рекорден ръст на населението, до такава степен, че се налага правителствата да ограничават семействата да раждат деца, то в България е точно обратното – населението ни бавно намалява, а нови деца почти не се раждат.

Справка на агенция Statista, въз основа на данни на световната банка, показва, че в световен мащаб страната ни заема седмо място. Изследването е направено на база ниво на раждаемост за 1 година.

Първа е Пуерто Рико, където има спад на населението с цели 1,3 процента спрямо 2013 година. Почти всички останали държави в списъка са от Европа.

Втора се нарежда Латвия, чието население намалява с 1,1% за една година. Литва е веднага след нея – 1% е намаляло населението там за година.

Четвърта е Гърция – 0,6 са си сериозен проблем за страната. Но предвид кризата, в която изпадна, това е очаквано.
Пета е Португалия отново с 0,6%. Веднага след нея се нареждат Вирджинските острови – 0,5 %, но предвид ситуацията в региона и световната криза, както и емиграцията на населението, това не е толкова фатално.

В България обаче, която е на седмо място, картинката е трагична — 0,5 по-ниска раждаемост или почти 39 000 деца по-малко, са се родили през последната година.

След нея се нарежда Сърбия, където ситуацията не е по-розова.

На девето място е Испания, която заради съкращенията и икономическите сътресения продължава да намалява населението си. На последно място е Хърватия, която напоследък доста осезаемо усеща европейската криза.



Източник:





Коментари

горе