Награди Echo Klassik за Красимира Стоянова и Соня Йончева



Две български оперни прими са сред новите носители на най-престижните награди за класическа музика в Германия - Echo Klassik. Соня Йончева е дебютант на годината сред певиците. Красимира Стоянова е част от артистичния състав на „Кавалерът на розата" от Рихард Щраус с Виенската филхармония под диригентството на Франц Велзер-Мьост и режисура на Хари Купфер - заглавието е отличено като най-добра музикална продукция на DVD.

Echo Klassik са награди, учредени от Германската звукозаписна академия през 1994 година. Всяка година те отбелязват най-високите постижения на класически музиканти по целия свят. Тази година призовете са в 58 различни категории и ще бъдат раздадени официално на 18 октомври в Концертхаус Берлин.

Сред призьорите за 2015 г. са Джойс ДиДонато и Йонас Кауфман, като певица и певец на годината, Дейвид Зинман - диригент на годината, а инструменталисти на годината са Ланг Ланг (пиано), Камерън Карпентър (орган), Тианва Янг (цигулка), Андреас Отензамер (кларинет) и Морис Щегер (флейта). Сред наградените ансамбли са Ебен квартет и Камерна академия Потсдам. Кронос квартет е отличен за „Класика без граници", а наградата за най-много продадени записи отново е за цигуларя Дейвид Гарет.



Източник: КРОСС





Коментари

горе