Екопътеките в България, по които да тръгнем още утре



Екопътеките в България, по които да тръгнем още утре

Непосредствено преди уикенда ви даваме няколко добри идеи за разходка в планината. А каква по-добра идея за почивка от красиви гледки, свеж въздух и спокойствието, което само природата носи.

Днес ви представяме пет идеи за екопътеки, по които да тръгнете, при първа възможност.

Дряновската екопътека е изградена през 2000г. и се разполага в Северна Централна България. Тя започва от Дряновския манастир и продължава по протежение на реките Андъка и Дряновската река. Преминава през интересна местност, където се намира и красивата пещера Бачо Киро. Някои от представителите на растителния свят, които ще видите на тази екопътека са застрашени. Дряновската екопътека завършва в село Долни Върпища.

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница. Самата пътека започва от Хотнишкия водопад, който е един от най – живописните водопади в страната. Има мрежа от стълби и мостчета, които ще ви отведат до крайната точка на екопътеката. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има още обособен кът за пикник.

 „Под пръските на водопада” е екопътека, която започва от Тетевен и е с приблизителна дължина 4 км. Около 3.4 км от пътеката могат да се минат с автомобил, тъй като пътят е асфалтов. Същинската част на екопътеката е 600 м. и минава през рекичката, водеща към водопада Скока, мостчета и красиви гледки.

Екопътеката до пещера „Снежанка” със сигурност не е лека. Нещо повече – там несъмнено ще ви спре дъха. Стръмният терен обаче е разнообразяван от забавни табели като „Още малко” и „Дишай дълбоко”. Добрата новина е, че накрая все пак ще стигнете до „Снежанка”. Пещерата, разбира се.

Екопътеката Лозенска планина е с дължина 11 км. Подходяща е за организирани разходки на ученически групи, семейни излети и дори за колоездачи, оборудвани с планински велосипеди и необходимата екипировка. Обособени места за пикник – с беседки, пейки, маси и огнища осигуряват чудесна възможност за почивка и отдих сред природата. По протежението си, Лозенската екопътека, започвайки от кв.Долни Лозен, се извива в подножието на връх Половраг (среща се и като Полувраг или Половрак), минава край манастир “Свети Спас”, датиран от епохата на Второто българско царство и издигнат върху естествена тераса, от която се разкрива чудесна гледка към цялото Софийско поле, и навлиза в дефилето на район Панчарево.



Източник: Кмета





Коментари

горе