Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората и ги лекува!



Почитаният като светец атонски йеромонах Григорий нарича Средните Родопи Кръстогорие или Кръстата гора. А това означава, че мястото и жителите му се закрилят от Кръста Господен. В средата на 17-и век построили манастира, известен тогава като Троицкия, сред гъстите букови гори. Днес комплексът включва две църкви „Покров на Света Богородица“ и „Света Троица“ и 15 параклиса.

Преданието разказва…

Изключително религиозният Йордан Стойчев Дрянков, родом от с. Ковачевица, пристигнал в с. Борово през 1933 г. Той се бил отказал от светски изгоди, бил беден, много скромен и честен човек – до такава степен, че понякога се струвал странен на хората. Йорданчо, както го наричали, често получавал видения. В с. Борово видението му било кръст в небето. След една нощ, прекарана на връх Кръстов, Йорданчо разбира историята на мястото – някога тук имало голям манастир и в него се съхранявала частица от Кръста Господен. Във видението му е направено поръчение да изгради на мястото голям метален кръст. За всичко това той разказал на цар Борис III, когото познавал лично. Така било решено да се отлее 66-килограмов кръст (с тегло удвоената Христова възраст).

Друга легенда гласи:

В нея брат Йорданчо, усетил силната енергия на Кръстов връх, посъветвал болната сестра на цар Борис III Евдокия да пренощува там. Княгинята преспала една нощ, умила се с вода от аязмото и така се излекувала. Детето на един от придворните е изцерено същата нощ.

Със „съдействието“ на царя на 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. На менчето със светена вода каца бяло гълъбче, което отлита към западното възвишение. Брат Йорданчо посочил гълъба и казал на събралите се от село Борово хора да тръгнат в тази посока, защото птицата ще им покаже къде се намира старото манастирско аязмо (водоизточник край свещен християнски обект). Гълъбът кацнал на скала, в долната част на която след разчистване на натрупалите се камъни бликнала вода.

Загадъчният Йордан Дрянков загива в лагера в Ловеч, където е затворен от комунистите. Животът му остава непроучен.

Забраната по време на комунизма за поклонение на Кръстова гора не успява да възпре вярващите християни. Проправяйки си път през горските пътеки, те пак идвали тук с вяра и надежда да стане чудо.

Инициираните от смолянеца Петър Тодоров протести довеждат до назначаване на отец Васил Стефанов Аринински за свещеник на Кръстова гора, както и до утвърждаване на настоятелство. Но свободните посещения на Кръстов връх са чак след 10 ноември 1989 година.

Изчезването на кръста

Подареният от цар Борис III кръст изчезва на 22.10.1994 г. Затова е отлят новият 99-килограмов кръст, изработен от неръждаема стомана. Седем месеца по-късно е намерен старият кръст.

Какво се случва?

Когато стигнете до прелестната планинска местност, можете спокойно да си оставите багажа в църквата „Света Троица“ (твърдят, че досега никога нищо не е изчезвало оттам), да си постелите одеялото на някоя от полянките, да си налеете свята вода от аязмо „Гълъбичката“ или от аязмо „Очкото“. До второто аязмо се стига по стръмна пътечка. Можете и да минете под клоните на „Дървото на греха“, за да бъдат греховете ви опростени; да завържете конец за някой от корените на целебното дърво за изцерение; и ако наистина силно вярвате, да видите изображението на кръст върху камък.

Според вярващите Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато Православната църква отбелязва Кръстовден.



Източник: Блиц





Коментари

горе