Българин изобрети уникален часовник преводач



Идеята за подобно устройство се родила преди повече от 20 години и оттогава Ичевски започва да разработва специален софтуер, който да разпознава графични образи в рамките на 1-2 секунди, съобщава вестник "Новинар".

Първоначално излиза модел на изобретението под формата на писалка, която дебютира на Пловдивския технически панаир през 2007 г., но вследствие преводачът се трансформира във формата на ръчен часовник, тъй като използването му е много по-удобно в ежедневието.

Устройството е универсално и може да превежда текст от хартия, електронни четци, таблети, фаблети и смартфони независимо от модела, производителя и операционната система.

Моделът е с големината на ръчен часовник и е единственото устройство с подвижна камера, благодарение на която може да се използва традиционно, като се държи и управлява активно с ръка, или като ръчен часовник в режим „Hands Free”.

Управлението му става без бутони, с така наречения "жестов контрол" и леки движения на ръцете в една или друга посока, а чрез лазерен лъч се посочват само тези думи или изрази в текста, които са непознати.

"Разбира се, има възможност да се разширят функциите на "умния часовник преводач". Съвсем спокойно в него могат да се вградят крачкомер, пулсомер, софтуер за гласово разпознаване и произнасяне на превода и много други екстри. Има възможност дори програмата да се използва и за телефони, но тепърва трябва да преговаряме с големите производители", заявява Ичевски.

Той добави, че в момента усилено търси финансиране за идеята, тъй като иска да започне серийно производство.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе