Игуменът на Драгалевския манастир: Колкото си по-глупав, толкова си по-известен



Игуменът на Драгалевския манастир архимандрит Алексий е човек, който има свой профил във Фейсбук и позиция по важните теми от светския живот.

Според него има една нова ценностна система, която изпъква и с простащината си хората стават известни. „Колкото си по-глупав, колкото си по-никакъв, но пък си лустросан, си по-известен”, каза в и интервю за предаването „Тази неделя” архимандрит Алексий.

Монахът приема бежанците като другородци. „Те са хора с друга култура, с друг манталитет са”, казва той. Смята, че пред Бог няма равни, но в главата на комунистите всички сме равни.

Попитан има ли опасност за християнството с оглед на бежанската мюсюлманска вълна, архимандрит Алексий каза, че не е страшно, че има ислям, страшно е, че отпадаме от православието, от християнството:

„Почваме да ги заместваме, почваме да се озлобяваме. Зависи кой за какво е дошъл. В манастирите е било така – като похлопа някой на вратата зависи с какво е дошъл. Нали има една дума: „Добре дошли!” Щом сте с добро – добро, ама ако не сте дошли с добро има и по врато....ето кои са бежанците? Албанците ли? Аз сега разбрах, че то се оказа, че то са Африканци, че то са Албанци, че то вътре те се събират от няколко лъча и тръгват на някъде. Те не са Сирийци само. Мен ме е страх, че аз съм активен във Фейсбук, но и ДАНС сигурно са активни само във Фейсбук. Мен от това ме е страх”.

Алексий иска да създаде партия на простаците. Да е пълна само с простаци, които правят простащини. Разказва, че Иван Костов и семейството му посещават манастира редовно.

Какво още разказа архимандрит Алексий вижте в следващото интервю:



Източник: btvnovinite





Коментари

горе