Екстракт от червени люти чушлета – балсам при ревматизъм




Стара източна рецепта препоръчва червените люти чушлета при ревматизъм: вземат се 100 гр. спирт, 10 гр. амоняк, 1 люто чушле и половин парче училищен тебешир. Тебеширът и чушлето се наситняват и се поставят в бутилка с широко гърло. Заливат се със спирт и амоняк, сместа се разклаща и слага в хладилник за 3 денонощия. На пръчица се намотава памуче,  което се топи в сместа и се мажат болните места. Прави се 3-4 пъти преди сън.

Външно лютите чушлета имат обезболяващо действие, а вътрешно действат апетитовъзбуждащо. Спиртна настойка от люти чушки се ползва по 10-20 капки 3  пъти дневно, преди храна.

Последните наблюдения насочват вниманието към приложение на екстракта  при увеличено отделяне на слюнка с повишено съдържание на амилаза и мукополизахариди, а също и на стомашен сок.  На лютите чушки се приписва способността да засилват  синтеза на храносмилателните ензими, което позволява да се лекува диспепсията по естествен път.

Освен при ревматизъм те действат на кожата зачервяващо и загряващо и при радикулит, подагра и артрит .

При простуда се препоръчва напръскана тинктура върху памук да се налага, като може настойката със спирт да се използва и за разтривка. Смлените на прах люти пиперки успешно могат да заменят популярните синапени лапи.

Червените люти чушлета (Capsicum  annuum )засилват кръвообръщението, изпотяват, предизвикват ходене по голяма нужда, избавят от паразити и глисти. Те са добро средство срещу простуда, кашлица и запек. Прочистват дебелото черво и потните жлези.

Лютият червен пипер облекчава последиците от тежки храни, като ги прави леки, вкусни и лесно усвоими.

У нас лютата чушка е позната още под името арнаутска чушка, като родината й е Централна Америка, откъдето е пренесена в целия свят. Берат се до края на октомври.

Свежите им листа съдържат до 1000 мг. Витамин С и каротиноиди, а също витамин В 2, сапонини и до 15% тлъсто масло ( в семената).

Лютивият им вкус се дължи на веществото амидкапсаицин, както и червено багрилно вещество.



Източник: Здравница





Коментари

горе