Какво трябва да знаете за връзката на щитовидната жлеза с бременността и раждането



Какъв процент от жените са засегнати от Тиреоидит на Хашимото?

Тиреоидита на Хашимото засяга средно 10% от жените, но този процент е различен при различните възрастови групи. Той е 3-4, 5% при младите и колкото повече възрастта напредва ти, този процент нараства. Над 50 годишна възраст - 10% и над 65 годишна възраст 15% от жените имат хипотиреоидизъм.

Как влияят заболяванията на щитовидната жлеза на бременността и забременяването?

Когато имате хипотиреоидизъм, наблюдаваме стерилитет,при бременност спонтанни аборти, преждевременни и мъртви раждания или отклонения на плода особено в областта на интелектуалната сфера и на растежа. Всичко това води до необходимостта от скрининг или изследване на всички бебета за вроден хипотиреоидизъм, което е задължително изследване в напредналите страни, а в България беше въведено за първи път през 1992 година. Всяко бебе, което се роди в родилен дом, дава кръвна проба за изследване дали има или няма нарушена функция на щитовидната жлеза. Шанса за явно нарушена функция, заради дефицита на йод в страната е почти ликвидиран в България в момента. Това се среща при около 20 - 25 деца годишно.Те се раждат с вроден хипотиреоидизъм. Тва се случва именно защото майката е била хипотиреоидна, не е била диагностицирана, или не е била адекватно лекувана. Съгласно стандартите одобрени от нашето министерство на здравеопазването, всяка жена, която смята да ражда и планира бременност, трябва да се изследва при ендокринолог който ще назначи изследване за TSH.

Какви трябва да са нивата ни на TSH?

Твоя TSH преди, по време, и след бременност не бива да бъде повече от 2,5 милимола на литър, като нормите обаче са от 0.4 до 4 - 4.2, 4.8. Нивото трябва да е бъде в долната половина. Не повече от 2.5.

Какво лечение се препоръчва по време на бременност?

При бременност, трябва всеки месец, при доказан хипотиреоидизъм, да се вземат хапчета за лечение с L-Тироксин. В противен случай болната или няма да забременее или ще се стигне до дефекти в плода. Това е изключително важно и за това се изисква да се изследва TSH и, още преди да забременее,. Трябва да се има предвид че и при бременните, нуждата от тиреоидни хормони нарастват.

Ако болната, е взимала една доза преди бременността и, по време на своята бременност, количеството трябва да се увеличи най - често с 30 - 40, даже с 50%, но това зависи от твоя TSH.

Изследването на TSH трябва да се прави на всеки лунарен месец през първата половина на бременността - до 20-та седмица, а втората половина на 28мата и 32рата седмица на бременността. Много е важна първата половина, защото тогава при дефицит, недостатъчност на тиреоидни хормони при майката, се уврежда мозъка на детето и това става окончателно.



Източник: ofertomat





Коментари

горе