Даниел Митов: Никакви бежанци повече



България няма да приема повече бежанци, дори Европейският съюз да иска това от нея, каза днес външният министър Даниел Митов. По думите му да се обсъждат квоти за пренасочването им вече е абсурдно и Европа трябва приоритетно да се заеме с охраната на външните си граници и връщане на мигрантите без право на международна закрила.

Решението на проблема трябва да се търси в корена му и сухопътна въоръжена операция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак изглежда неизбежна, но за нея трябва широка международна коалиция с участие на страни от региона и консенсус за целите ѝ, каза още първият ни дипломат.

"Държавите, които са за такъв тип мерки (за укрепване на външните граници на ЕС - б.а.), вече са мнозинство, смея да твърдя", каза Митов след съвет на външните министри на ЕС, който се състоя днес в Брюксел. "Вие знаете, че българската държава до голяма степен е осигурила адекватната охрана на външната граница на ЕС,... но други държави трудно се справят с това предизвикателство. Не можем да ги обвиняваме, защото те имат съвсем друг тип граница. Но в същия момент на тези държави трябва да се помага", добави той в очевиден намек за Гърция, през която в момента тече главният миграционен поток от Близкия изток през Турция към Европа.

Разследването на петъчните атентати в Париж установи, че е твърде вероятно поне един от извършителите им е влязъл в Европа през гръцкия остров Лерос, който се намира край турския малоазийски бряг и е редовна цел на нелегалния трафик на мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан.

"Аз казах ясно: Ние трябва да дадем отговор на ЕС какъв е капацитетът на Европа. Европа не може да приема безкрайно много хора. И социалните системи, и образователните системи няма да издържат на един подобен натиск, - каза Митов. - Европа трябва да демотивира миграционните потоци към своята територия".

Квотите за преместване на мигранти с право на международна закрила от едни страни на ЕС в други вече не работят, даде да се разбере той.

"Ясно е, че имаше етап, в който това се обсъди. България отдавна вече е заявила, че дори и да им такава квотна система, ние отдавна сме приели достатъчен брой бежанци и съпоставено с нашия брутен вътрешен продукт и именно съпоставено на глава от населението, ние сме поели нашия ангажимент. Други държави членки на ЕС имат много още какво да направят по тази тема", заяви министърът.

И бе категоричен:

"Но да обсъждаме квоти вече е абсурдно! Това не е начинът, по който да се справим с проблема или да подхождаме към него. Това са палиативни, временни мерки, с които се преразпределя тежестта и отговорността, но в същия момент ние трябва да обръщаме внимание на защитата на външните си граници и на корена на проблема, а това е именно конфликтът в Сирия".

Следващ приоритет по думите му трябва да са връщанията на икономически мигранти.

"Защото какво се получава: Ако кандидатстваш и получиш статут на бежанец, оставаш, ако не го получиш, пак оставаш", коментира той.

"Повече от година се нанасят въздушни удари, без "Ислямска държава" да е унищожена, - каза външният министър. - В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът  е откъде идва тя и как точно се организира. Защото всички са наясно, че тук трябва много по-широка коалиция, която да включва и държавите от региона, която да създава консенсус,... който после да не създава усещането на нова западна намеса, създала хаос и практически не решила нищо, но довела да нови разделения".

Министърът подчерта, че никой на днешния Съвет по външни работи не е обсъждал военна операция, но в хода на дебатите няколко пъти е било споменато, че политическото решение е това, което Европа трябва да търси, но че, когато става дума за "Ислямска държава", там без категорична военна намеса, нищо няма да се получи и че тук става дума за държавите от региона, на чиято територия се води войната.

Митов беше уверен, че същите въпроси ще се обсъждат и в НАТО, но че съюзниците не "могат да захвърлят надеждата за политическо решение много бързо". Той се позова на неочаквания доскоро дипломатически успех Саудитска Арабия, Иран и Турция да седнат на една маса на преговори за Сирия във Виена.

България е била сред първите европейски страни, които са започнали разговора за такава дипломатическа инициатива и е опровергала скептицизма, с който тя е била посрещната, подчерта Митов.

"Не можем да твърдим, че в един момент няма да се стигне до консенсус и за съвместна военна операция, а може да се намери и друга форма", каза той.



Източник:





Коментари

горе