Тържествено са уволнени последните наборници и българската армия става изцяло професионална



С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. започва ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България. От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална.

Тогавашният министър на отбраната - Веселин Близнаков - и началникът на Генералния щаб на Българската армия - генерал Златан Стойков - връчват грамоти на последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон.

Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено преди 127 години със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков изпращат последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон на тържествен ритуал пред Паметника на незнайния воин в столицата.
Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Източник: Уикипедия



Източник: Актуално





Коментари

горе