На кого пречи паметникът на екзарх Антим първи в християнската църква в Одрин?  



Тези въпроси си задават много християни в Одрин, които от години ходят в двете православни църкви в Одрин ”Св. Георги” и “Св. св. Константин и Елена” и много от които през годините са дарявали собствени средства за поддържането на двата храма. А скандалът със служенето на гръцки вече се точи цели две години. 

Някой от гръцката патриаршия е решил, че паметникът на екзарх Антим Първи, поставен в двора на черквата “Св. Константин и Елена” в Одрин, трябва да се премахне. А този паметник е изграден със средства, дарени от родолюбиви българи и пред него винаги има поставени свежи цветя. Заедно с искането за премахване на паметника е поставен ултиматум и за премахването на паметните плочи, също дарени от родолюбиви българи от София, Казанлък и Свиленград. Една от тези плочи е дарение от Марин Делчев, бивш кореспондент на Радио “Свободна Европа”, от външния министър на България Соломон Паси и от Костадин Карамитрев, бивш лидер на тракийците в България, вече покойник. Кому пречат тези плочи, кому пречи и паметникът? Отговорът на тези въпроси не е еднозначен.

Но е факт, че Вселенският патриарх Вартоломей е забранил в двете християнски църкви да се служи на български. Председателят на Вселенската патриаршия, Адрианополският владика Павел, който отговаря за християните на Гръцка и Турска Тракия, също е подкрепил това искане и е 

забранил гостуването на български митрополити и свещеници в двете църкви,

съобщиха за “Над 55” възмутени миряни. В цялата Тракийска област на Турция само два са християнските храмове, които се посещават не само от българи, а и от турци, гърци и арменци, приели християнската вяра.
Тази година на 21 май, разказват наши читатели, на тържествена служба в църквата “Св. Георги” са присъствали о.з. генерал Тодор Бояджиев от София и тракиецът Димитър Шалапатов от Хасково. Странно защо те не са реагирали по никакъв начин на това, че службата се води на гръцки. А и не са направили опит да защитят оставането на паметника на екзарх Антим Първи в църковния двор. Възмутен от скандала е и българинът Станимир Гелимачев, който единствен снабдява българската диаспора в Турция с християнски материали. Той непрекъснато пътува до Одрин и разнася в храмовете евангелието, календари и други църковни утвари, които са на български език. Той смята, че 

е редно генералният ни консул в Одрин Любомир Попов да се намеси в скандала,

за да не се допусне паметникът да бъде премахнат, а и службите да се водят на български. Свещеникът Александър Чакърък, който обслужва църквата “Свети Георги”, в тези дни наистина има нужда от подкрепа в битката му за съхраняване на тези значими за християните символи. Въпреки набиращите сила скандали със служенето на гръцки и унищожаване на паметниците, наскоро Вселенският патриарх Вартоломей получи едно от най-престижните отличия на българската държава - орден “Стара планина” - първа степен. Това е човекът, който изяви претенции към онези светини, които принадлежат на България по силата на официални междудържавни договори, а Гърция се опитва да ги изтъргува срещу костите и плащеницата на Самуил.



Източник: Ретро





Коментари

горе