90-годишният самоук майстор Ангел Личев от Павел кара трактор



Тази година изобретателят празнува 70 г. брак със съпругата си Данка и многолюдната фамилия


90-ГОДИШНИЯТ АНГЕЛ ЛИЧЕВ ОТ ПАВЕЛ ВСЕ ОЩЕ КАРА ТРАКТОРА СИ „ВЛАДИМИРОВЕЦ“ ЗАЕДНО С ЧЕТИРИНОГИЯ СИ ПРИЯТЕЛ Роска и дори е направил поредното си изобретение за запалване на машината електромотор под маховика за запалване от земята, без да се качва в него. Тази година дълголетникът и съпругата му Данка празнува и 70 г. брачен живот.

Дядо Ангел е сред хората, когото годините не правят грохнал старец, който да стои вкъщи и да следи сериали. Може би защото е закърмен с технически, занаятчийски навици, започва да работи с братята си още като младеж с трактора и сноповързачката. Когато в селото още няма електричество, младежът Ангел вече осветява дома си. Първи захранва училището посредством агрегата в дома си. Вероятно връстниците му си спомнят първите забави, първия грамофон, първите прожектирани филми от него, в неговата къща първо проговаря радиото. Виждайки интереса му към техническите новости, през 1951 година местните хора го привличат към ТКЗС като механик, като тогава активно се включва в електрификацията на селото. Няма електрически стълб, където да не се е качил, връзката за първите телефони през 1968 – 1969 година пак е негово дело. Няма къща, където да не е влизал, където да не е ремонтирал някакъв електрически уред, бойлер, печка, водопроводен кран. Днес дядо Ангел, виждайки млади момчета – техници, които работят по стълбовете, не се удържа и започва да размахан бастун и да им разказва как навремето се е качвал и да ги поучава какво да направят.


Съпрузите имат зад гърба си 70 г. брак

На младини Ангел участва и във водохващането в село Павел. Той е пак на първа линия. Разкопават се всички улици, полагат се всички водоснабдителни тръби. Това са над 35 км водопроводна мрежа. Там с трактора влече тръби, копае, изхвърля ремаркета с пръст, със всеотдайността на хората от цялото село успяват до 1974 година да прекарат вода почти до всяка къща. Където и да има авария, хората са спокойни, че Ангел Личев ще я оправи.

От 1985 година дядо Ангел е пенсионер. Но той не може да стои и да не прави нищо. Тогава решава и си купува трактор „Владимировец”. С него дискова, грапи, оре, засява дворовете. Ходи и по полето. Пътува с него и до Свищов, Бяла, Полски Тръмбеш. Следи редовно дали си е платил данъка, застраховката, минал ли е технически преглед. Дядо Ангел има и зелен москвич. Но сега се оплаква, че няма акумулатор и затова ползва трактора.

Атракцията в машината е Роска – малко кученце, което е непрекъснато с него в кабината и си има запазено място.

Семейният живот на Данка и Ангел пък е достоен за пример, за подражание от деца и внуци. Домът и дворът им са поддържани и подредени. Отглеждат двете си деца Личко и Дочка, радват се на внуци – Ангел, Данчо, Данчо, Хари, на правнуци и праправнуци. Имат си и мъка, че Личко – добър инженер, добър син, съпруг и баща, рано си отишъл.

Родата обаче не оставя дядо Ангел и баба Данка и няма семеен празник, където той, като доайен на фамилията, да не е там и въпреки годините си да не се включи във веселбите…



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе