Поредна сесия на Световния парламент на българите във Варна



DSC_8710_thumb

Над 200 наши сънародници от Украйна, Молдова, Македония, Унгария, Румъния, Кипър, Сърбия и Франция, сред които и представители на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“, участваха в шестата сесия на Световния парламент на българите, която се проведе на 21 и 22 ноември във Варна. Основните теми на Световния парламент на българите са състоянието на българската диаспора и на организациите на сънародниците ни в различни държави.

DSC_8522-1024x678

Председателят на Световния парламент проф. Пламен Павлов беше категоричен, че у нас не се провежда активна политика по отношение на сънародниците ни в чужбина, които очакват по-голяма подкрепа за съхраняване на българския език и традиции:

„Продължаваме да имаме просто едни контакти, които са нещо положително на фона на липсата на контакти преди 26 години, но, реално погледнато, независимо, че беше приета правителствена стратегия, че тя има силата на официален документ… Надявам се да бъда опроверган, но аз не виждам тук представители на тези, които би трябвало да чуят нещата, а не само ние да си ги знаем помежду си. Тук се събират всяка година хора от много страни, от големи дружества с доказано присъствие. Всичко се върши на доброволни начала и със самофинансиране. Ние не можем да имаме свръхочаквания. Трябва всички да работят за това единство с българите в чужбина, а не само агенцията, която има до голяма степен координираща функция.“

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна»:

„През 2008 г. бяхме поканени тук, във Варна. Дойдохме тук да споделим за нашите проблематики в диаспорите, като държа да отбележа, че всяка диаспора си има специфични проблеми, изискващи решение. За съжаление много от съществуващи въпроси не са решени и до днес.

Сред нашите сънародници има желаещи да получат българско гражданство. Този процес е тече около 3 години, който е свързан с няколко пътувания до България. Повечето хора, които са получили българско гражданство, живеят в Украйна. Засега икономическата ситуация не е толкова лоша, за да накара хората да дойдат тук да търсят работа.

Нека всички станем българофили – и управляващи, и опозиция – и тогава ще има развитие.“

Българската държава е много пасивна, бе мнението и на Степан Сабий от Молдова. Той разказа, че живеещите в област Тараклия 24 хиляди българи от години искат там да бъде открита консулска служба, но до момента нямат отговор. В Молдова общо живеят около 90 хиляди българи, а към посолството няма културно-икономически център, каза още Сабий. Той разказа, че във всички населени места с компактно българско население има градини, училища и лицеи, където се преподава български език. В момента сънародниците ни са внесли проектозакон в парламента на Молдова, който да даде на област Тараклия статут на културно-исторически район.

DSC_8513-1024x678

В хода на сесията бяха създадени 6 комисии:

– комисия за защита на националната идентичност и националните интереси;
– комисия по въпросите за българското гражданство на нашите сънародници, възможностите за тяхното преселване в България и лобиране в полза на отечеството;
– комисия за образованието на децата и младежите в диаспората, и изграждане на културни институти, читалища и информационни центрове;
– комисия за развитие на религиозната духовност, култура и традиции и за изграждане на храмове;
– комисия за връзки с Народното събрание и медиите в България и в чужбина;
– комисия за събиране на средства, за финансиране на дейността на АБС и СПБ.

Следващата сесия на Световния парламент на българите ще бъде проведена в гр. Кишинев, Молдова.



Източник: Euro Chicago





Коментари

горе