След три опита инвитро Вероника Михайлова ражда сина си почти на 43 години



СЛЕД ТРИ ОПИТА ИНВИТРО, ЕМОЦИОНАЛНИ КРИЗИ И ПЕРИОДИ НА СПАДОВЕ И НАДЕЖДИ ТЪРНОВКАТА ВЕРОНИКА МИХАЙЛОВА УСПЯВА да сбъдне мечтата си и да стане майка две седмици преди да навърши 43 години.

Днес синът й Михаил празнува своя втори рожден ден, а Вероника, освен че е учителка по руски език и музикант, отскоро е и координатор на фондация „Искам бебе” за Велико Търново и областта и подготвя две инициативи – коледен базар и група за емоционална подкрепа…

„Въпреки че осъществих мечтата си, за мен е много важно да продължа да помагам и на други жени. Искам да насоча вниманието им да споделят за проблема си, да не се срамуват, да бъдат смели и да се борят“, казва Вероника. И подчертава, че фондацията съществува от девет години, а нейната цел е преди всичко да информира и да оказва логистична и психологическа помощ на жени и двойки с репродуктивни проблеми. По инициатива на „Искам бебе“ преди години се създаде държавният фонд „Инвитро”, а от 2011 г. Община Велико Търново направи общински такъв, като всяка година отпуска определена сума. Към момента в старата столица се отделят 70 000 лв., вече са родени около 30 бебенца, в това число и шест двойки близнаци…

„САМАТА АЗ ЗАПОЧНАХ ДА ПРАВЯ ОПИТИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЯ НА 39 ГОДИНИ. Някак си изведнъж осъзнах, че вече ми е време, и въпреки че живеехме доста време заедно с мъжа ми, не бяхме коментирали въпроса за дете. Той има голяма дъщеря от първия си брак, по това време живеехме доста енергично, тъй като сме музиканти, и просто не изпитвах потребност да бъда майка. Правихме шест месеца опити да забременея по естествен път, но това не стана и отидох на гинеколог, който ме предупреди, че може би става дума за стерилитет, и ме насочи към съответните специалисти“, разказва Вероника. По лекарски съвет се налага инвитро забременяване и тя избира клиника в Плевен.

„Събрах информация по интернет как се кандидатства за държавна помощ. Центърът за асистирана репродукция финансира жени, ненавършили 43 години, три опита по метода инвитро или икси, но ако се налага донорска яйцеклетка например, финансирането си го осигуряваш сам, а то по онова време беше между 7 и 9000 лв. По принцип клиниката, която избираш, подава документите ти във фонда, а те са две спермограми на мъжа, които в рамките на текущия месец трябва да са направени в две различни лаборатории, както и хормонални изследвания на жената. Като се подадат документите, още на следващия ден те информират кой номер си в списъка“, разказва за процедурата Вероника.

Първият й опит за забременяване е неуспешен. Тя, разбира се, изстрадва това и дори решава, че повече няма смисъл да опитва. Нейни роднини обаче я насърчават, а тогавашната координаторка на фондацията „Искам бебе“ във Велико Търново Нели Николова я свързва с доктор Георги Стаменов от София. Междувременно Вероника вече била на 41 години и просто нямала време за губене.

„Още на първия преглед д-р Стаменов установи огромен проблем, направиха ми лапароскопия за отстраняване на лявата ми тръба. След около два месеца пристъпихме към стимулация и втори опит за инвитро. Докторът беше много обнадежден, извадихме добри яйцеклетки, от които се получиха добри ембриони. За лош късмет и огромно съжаление, по това време почина майка ми, което ми се отрази емоционално и вторият опит също бе неуспешен“, разказва ходенето си по мъките Вероника. Въпреки това тя решава, че ще направи и трети, последен опит, само че избира т. нар. метод на спонтанния цикъл. Той е по-щадящ за жената, не се налагат дълги стимулации с подкожни инжекции в корема, а само с таблетки, обяснява търновката.

В крайна сметка две седмици преди да навърши 43 години, Вероника ражда сина си Михаил, който днес е едно чудесно слънчево, палаво и много живо дете. Майка му пък дели ангажиментите между него, професията си на учител и музикант с благородната кауза на фондация „Искам бебе“.

„Изключително много сме благодарни на Община Велико Търново за цялата подкрепа, която ни оказва. Ето сега ни предоставиха две коледни къщички от традиционния вече благотворителен базар. На 5 и 6 декември в тях ще продаваме с благотворителна цел сувенири и подаръци, изработени лично от нашите дарители, като събраните средства ще разпределим между търновските двойки с репродуктивни проблеми“, разказва Вероника Михайлова. Другата предстояща инициатива е сформирането на група за емоционална помощ, която ще изкара шестмесечен безплатен курс. Според нея това е много полезно, тъй като семинарът се води от психолога на фондацията Мария Джонова – Добровска. За целта е необходимо групата да е от 10 – 12 души, като това може да са или само двойки с репродуктивни проблеми, или жени, или пък групата да е смесена. Курсовете ще се правят в почивните дни и Вероника призовава всички, които са си подали документи за общинския фон „Инвитро”, да се свържат с нея или чрез редакцията на в. „Борба“, или на личния й профил във Фейсбук…

Елена ЧАМУРКОВА



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе