От кои руски оръжия трябва да се страхува Турция



Списание The National Interest състави списък на руските оръжия и военни ресурси, които Русия може да използва в условията на "ограничено въвличане" в ситуацията в Сирия и Източното Средиземноморие.

Изданието отбелязва, че в списъка не са включени руските балистични ракети.

Първото място в списъка на руските военни ресурси, от които Турция трябва да се бои, е руският многофункционален изтребител-бомбардировач Су-34 /по кодификацията на НАТО Fullback, "Защитник"/, с който Русия заменя свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22М и фронтовите бомбардировачи Су-24.

В сравнение с турския F-16 (многофункционален лек изтребител Fighting Falcon) Су-34 може да пренася повече снаряди и гориво, което му осигурява по-голяма далечина на полета. Освен това руският изтребител-бомбардировач е по-добре приспособен за самозащита и притежава висока маневреност. Всички тези характеристики "правят Су-34 твърд орех за турския F-16".

Су-34 обаче става "още по-смъртоносен противник", ако се вземе предвид, че той е въоръжен с управляеми ракети със среден обсег Р-27 по класификацията на НАТО АА-10 Alamo) и РВВ-АЕ (по класификацията НАТО AA-12 Adder) клас "въздух-въздух".

Особено безпокойство би трябвало да предизвиква РВВ-АЕ, чиято далечина на полета е 100 километра – за сравнение турските ракети със среден обсег /американско производство/ AIM-120 AMRAAM клас "въздух-въздух" с далечина на полета само около 50 километра, пише изданието.

На второ място е най-новият комплекс за радиоелектронна борба "Красуха-4". Възможностите на многофункционалната станция дава възможност за борба с наземни радиолокационни станции, бордови радиоелектронни комплекси и ниско орбитални спътници. Далечината на действие на "Красуха-4" може да достигне 300 км, което превишава далечината на действие на турската система за радиоелектронно подавяне с наземно базиране KORAL. "Красуха-4" може да "заслепи" радарите на турските самолети и да направи невъзможно за турските ВВС деа получават информация по въздуха за ситуацията в региона.

Третото място заемат ракетните крайцери по проект 1164 (по класификацията на НАТО Slava class) – "крайно ефективна платформа за водене на надводни бойни действия и противовъздушна отбрана". Крайцерите по проект 1164 представляват "плаващи крепости" - те са оборудвани с противокорабни ракети П-500 "Базалт", със зенитни ракетни системи C-300ПМУ-2 "Фаворит" с голям обсег, ракетни комплекси с малък обсег "Оса" с ракети "земя-въздух", трикоординатни радиолокационни станции /РЛС/ за откриване, РЛС за проследяване и РЛС за наблюдаване зад хоризонта.

След инцидента със Су-24 ракетният крайцер "Москва" зае позиция край Латакия, което представлява "сериозна заплаха за по-нататъшното провеждане на въздушни операции от Турция в Източното Средизменоморие".

Според авторите от The National Interest Турция може да противопостави на руския крайцер подводници от клас Gür.

На четвърто място са руските войски със специално предназначение, които могат да изпълняват широк спектър военни мисии, по-специално да водят разузнавателна дейност и "подривна дейност", смята изданието. Според наблюдателите от The National Interest руските елитни бойци могат сами по себе си да представляват реална опасност за Турция на фона на борбата на Анкара с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Пето място заемат възможностите на Русия във воденето на кибер и психологическа война, които според The National Interest Русия е демонстрирала през августовската война през 2008 г., както и по време на украинския конфликт.

Според изданието можем да се надяваме, че Русия и Турция ще намалят напрежението в отношенията си, тъй като конфликт, дори и ограничен, ще е крайно болезнен и за двете страни. Ако обаче Москва и Анкара не успеят да постигнат урегулиране на конфликта, то посочените военни ресурси ще осигурят на Русия редица уникални предимства, пише РИА Новости. 



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе