Крепостта Вишеград – най-запазеният средновековен замък в България (СНИМКИ)



Крепостта Вишеград – най-запазеният средновековен замък в България (СНИМКИ)

През 1971 г., край бреговете на язовир „Студен кладенец“, близо до кърджалийския квартал „Гледка“, започват археологически разкопки. В следващите няколко години ще бъдат разкрити в района общо 17 тракийски надгробни могили, няколко тракийски светилища и 2 крепости. Една от тези крепости е Вишеград.

Разположена е в землището на едноименното село, на живописен скалист връх от десния бряг на река Арда. Името ѝ е със славянски произход и означава „висок град“. Сред местните обаче е позната и като Хисар Юстю или „горната крепост“. Надвиснала над малкото село Островица, тази крепост е спрягана за най-запазения средновековен замък в Родопите.

 

Причина за това са няколкото добре съхранени стени, достигащи височина от почти 8 метра, в които ясно се виждат кръглите дупки от някогашните дървени греди за тавана. Освен тях, до нас са достигнали основите на две правоъгълни двуетажни вътрешни кули, както и на различни помещения, за част от които се смята, че са използвани като водохранилища.

 

При разкопките, проведени през 70-те години, в района на крепостта са открити подове на землянки и основи на пещи, както и запазени глинени съдове, част от рицарски шлем, накити, копия… Най-ранните артефакти датират от края на бронзовата епоха и началото на старожелязната. Проучванията показват, че средновековната крепост е построена върху останките на антична такава, принадлежала на траките.

Първоначално съоръжението е използвано между IV в. пр. Хр. и I в. сл. Хр., като по всяка вероятност е принадлежало на тракийското племе Койлалети, за които се смята, че са обитавали защитения триъгълник между реките Арда и Върбица.

Следите от пристрояване на стените и доизграждане на нови помещения показват, че в края на XII в. крепостта отново се събужда за живот, като особено активно е използвана в периода XIII – XIV в. Крепостта Вишеград е често споменавана в хрониките на византийските летописци, а историците предполагат, че тя е служила като феодален замък – резиденция на управителя на средновековната област Ахрида.

Смята се, че или тук, или в по-голямата крепост Моняк, разположена на отсрещния бряг на язовир „Студен кладенец“, баронският съвет на Латинската империя избира за владетел Анри Фландърски, след като брат му Балдуин е пленен от цар Калоян.


Четете още:

🔴 "Физика на тъгата" на финал за наградата PEN

🔴 Печени яйца с картофи и гъби в сметана

🔴 Това е България - най-великият видео клип за страната ни





Източник: Кмета





Коментари

горе