Маркова механа – Българският Бермудски триъгълник



Останките от крепостта Маркова механа се намират на около 600 метра от прохода Траянови врата. По-често обаче се нарича крепост „Траянови врата“ заради името на местността, в която се намира. Тя датира от времето на Римската империя, като по онова време се нарича Шипон (Stipon). Крепостта е проучена при разкопки през 1975.

Преди години покрай Маркова механа са минавали хората от селата Горно и Долно Вършило (община Септември, Област Пазарджик) на път за Костенец, Самоков и Ихтиман, където са продавали богатата си продукция от грозде и череши. Но точно там, вечер като се стъмни, започвало да се чува някакво свистене. Постепенно в двете села тръгва мълвата, че това са самодиви.

След разкопките през 75-та свистенето изведнъж спира. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуоткрит тунел, който е бил запушен от другата си страна.

Самата местност има много кървава история. Проходът е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички които са го владели са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Дори се смята, че прохода „Траянови врата“ е кръстен на император Траян. Винаги съм се чудел защо се нарича „ТраяновИ врата“, а не „ТраяновА врата“, но това е друг въпрос. Именно в този проход през 986 цар Самуил нанася тежка загуба на византийската армия. Тук за цели 7 години българите удържат османското нашествие. Безбройните пълчища османлии най-накрая успяват да превземат българската крепост с цената на невероятно много загинали. До тук стигат кръстоносците на Владислав Варненчик при първия му поход срещу турците. На следващата година решава да мине през Северна България, добре знаейки какъв труден за превземане е този проход. По време на османската империя проходът гъмжи от разбойници. Не помагат нито разквартируваният тук турски армейски гарнизон, нито това, че българските села Клисура (вече изчезнало) и Ветрен са освободени от част от данъците към империята в замяна на това да пазят прохода от бандитите. В крайна сметка именно заради бандитизма този път се изоставя и през късното средновековие започва да се използва пътят през Момин проход, Костенец и Белово. Именно в прохода Траянови врата, турците са копали окопи и се готвели да дадат решително сражение на освободителните руски войски, но поради настъпилата дезорганизация и паника избягали към Пазарджик и предали тази стратегическа местност без бой.

Местността има и друга особеност. През 1969 година там пада малък самолет. Четири дни го търсят. Оказва се, че там има въздушна яма. От тогава над това място самолети не минават. От тогава мнозина го начират Българския Бермудски триъгълник.


Четете още:

🔴 ​Преди 17 години Кадафи поиска смъртта на 5-ма български медици

🔴 Как се подменят понятията? Урок по манипулация: робство

🔴 Ердоган заплашил, че ще наводни Гърция и България с мигранти





Източник: СВОБОДНО СЛОВО





Коментари

горе