Откриха мистериозен каменен надпис край Първомай (СНИМКИ)



Откриха мистериозен каменен надпис край Първомай (СНИМКИ)

Надпис от връх Елеза между селата Буково и Воден, Североизточни Родопи, е на път да стане поредната голяма и значима находка в района на връх Драгойна, която утвърждава статута му на древен център на писмеността в България. 

Докато специалистите правят опити да разчетат надписа, уникалният паметник се пази от един-единствен човек, Паун Ташев. Той не приема да го наричат откривател. „Просто съм го запазил за следващите поколения. Паметникът е бил там и преди мен, аз само съм го съхранил и съм го запаметил, за да мога да го покажа на следващия пазител“, разказва пред Topnovini.bg Ташев.

В родното му село писаният камък се предава от поколение на поколение. „На мен ми го показаха преди 50 години... местни хора. Стана случайно. Говорихме си на хорището в селото, а аз от малък се интересувам от история. Бай Иван и бай Делчо ме заведоха. Минавал съм и друг път през това място, но не съм го виждал, защото не е характерен висок камък“, спомня си мъжът. Тогава е бил на 18 години.

„Гледаме го всички, но ние сме по-прости хора – брадвички, чадърчета, кръст, квадрат и разни други символи. Бай Иван и бай Делчо ми казаха, че никой не го е бил разчел, но от едно време се е знаело, че е важен и са го пазили“, продължава Паун Ташев.

Преди близо 5 години Ташев се е срещнал с изследователя Сребрин Сребрев. Споменал за писания камък, направил и снимки, които е показал на Сребрев. „Като ги видя каза, че трябва да отидем. Заедно със Сребрин Сребрев на скалата със странни знаци дойдоха Йордан Стайков и Мартин Константинов“, допълва разказа си Ташев. 

„Идваха тогава от София от БАН. Бяха обаче едни младежи и ги домързя да се качат горе до камъка, за да го видят“. Според изследователят Павел Серафимов липсващото звено от историята вече е намерено и празнината постепенно се запълва. Предстои пълното дешифриране, а дотогава Паун Ташев остава единственият пазител на надписа от Първомай.


Четете още:

🔴 Защо България загуби своя единствен син на 6 февруари

🔴 Възпитаници на Емил Костов се връщат с куп призови места от Иран

🔴 Имаме ли право да защитим себе си и дома си?





Източник: Кмета





Коментари

горе