Бих помогнал и за по-евтин ток



Бизнесменът, който свали цените на горивата във Варна, обмисля проект и в образованието

Показах, че с монополите и картела може да се справим, стига да имаме желание

Чувствам се добре с това, което правя

Работим и по откриване на бензиностанция в Пловдив, казва варненският предприемач в специално интервю за Plovdiv-online

- Г-н Марешки, преди години вие за пръв път пуснахте лекарства на много по-ниски цени отколкото в останалите аптечни вериги. Тогава тръгна грозна кампания срещу Вас, която тиражираше какви ли не лъжи и слухове, включително, че и медикаментите Ви са с изтекъл срок на годност. Сега милиони българи пазаруват лекарства от аптеките Ви и са благодарни за добрите цени, а аптечната Ви мрежа се разраства. Намесвайки се на пазара на горивата с много по-ниски цени, готов ли сте да изтърпите отново подобни злостни атаки срещу Вас?

- Ясно е, че ще има недоволни от това, което правим. Но има и много доволни. Ако погледнете коментарите във Фейсбук или под статиите в интернет, ще видите много висок процент добронамерени мнения. И е логично да е така - това, което ние направихме за три месеца, спести на хората хиляди левове. А цената на горивото е структуроопределяща за всички останали цени на основните продукти. Затова е логично и те да станат по-достъпни за българските граждани, както и горивото, което ние предлагаме. Аз се чувствам добре с това, което правя. Всичко е съгласно законодателството и то стана ясно от десетките проверки, които ни направиха за тези 3 месеца отговорните институции. Положителната енергия от хората, пък ми дава увереност, че не греша и сме на прав път.

- Не смятате ли, че взривът на аптеката Ви в квартал „Славейков" в Бургас е предупреждение към Вас, което цели да Ви откаже от намерението бензиностанции „Марешки" да се разрасне до национална верига?

- Този взрив и няколкото счупени стъкла е по-скоро израз на безсилието на тези, които са го извършили, ако те са част от картела и монопола, който разбиваме в последните месеци. Макар честно да ви кажа, да се съмнявам хората от този бизнес да се занимават с такива кокошкарски истории. Колкото до това дали ще ни откаже - ние имаме добре прецизиран бизнес план, който е утвърден и по който работим ежедневно. Пречките, които ни забавят са предимно от административен характер, но екипът ми ги решава своевременно.

- До какви посегателства трябва да стигнат противниците Ви, за да Ви спрат да продавате горива на нормални цени?

- В България всичко е възможно - виждате хората биват бити, ограбвани, изнасилвани по улиците, дори убивани. Свободно се разхождат престъпници с боксове, ножове, пистолети, че и гранатомети. Въпреки това аз смятам, че сме правова държава и подобни методи като взривяване на аптека за сплашване, не са на дневен ред. Полицията в Бургас има пълното ни съдействие да разреши този случай. Колкото до нормалните цени на горивата - аз бях първи и бях единствен борец срещу монополите. Но хората виждат, че съм прав и ни подкрепят все повече. Виждате - и други собственици на бензиностанции вече продават на истинските нива на цените на горивата. Мисля, че процесът, който стартирахме е необратим. Сега остава и държавата да си свърши работата - КЗК трябва да се произнесе има ли картел или не. Ако отговорът е ДА, както твърди и шефът на митниците Ваньо Танов - да се вземат съответните мерки, за да може пазарът на горива да се нормализира. Ако НЕ ... Е, тогава КЗК ще трябва да обясни как е възможно във Варна цената да е 1,48 лв., а в останалата страна 1,87-8 лв. за литър дизел, например. Няма транспорт, който за 400 км да струва 40 стотинки на литър.

- Не се ли страхувате от вендета от големите играчи на пазара, затова, че буквално разбихте мита за липсата на картел и им бръкнахте в джоба, изваждайки на светло истинските цени на горивата?

- Ако питате за физическото ми оцеляване - не виждам причина да се страхувам. Аз не правя нищо незаконно. Развивам бизнес по всички правила - и законови, и икономически. Ако някой друг е правил така - това си е негов проблем. Нямам охрана, сам си карам колата и се чувствам отлично. Моята цел не е била да застрашавам някого или да му бъркам в джоба. Аз намерих ниша, в която мога да създам печеливш бизнес, като успоредно с това съм полезен на хората. Този баланс се получи перфектно и може да попитате всеки човек на улицата какво мисли по въпроса. Обаче започнах да се притеснявам за здравето на приятелите ми от София и другите големи градове. Все по-често ми се обаждат с оплаквания, че ги боли сърцето, когато зареждат на настоящите цени, а знаят на колко продаваме ние. Това - в кръга на шегата.

- Българите от цялата страна завиждат на варненци, затова, че зареждат горива на ниски цени в бензиностанция „Марешки". Кога планирате да отворите подобен обект в Пловдив?

- Работи се по въпроса. Кога точно ще стигнем в Пловдив, не мога да съм сигурен. Както вече казах, всичко зависи от административните детайли. Повярвайте ми, създали сме невероятно силен екип от качествени хора, който работи почти денонощно, за да се разширим максимално бързо. Но ще отворим обектите си, едва след като сме изпълнили всички законови изисквания. Ние все още търсим обекти, които да включим във веригата в цялата страна. Така че - всеки може да ни бъде полезен с информация.

- Ще се ускори ли процесът, ако община Пловдив Ви предостави терен за бъдещото съоръжение?

- Разбира се, че ще се ускори. Готови сме да водим всякакви разговори, за да можем да достигнем по-бързо до хората в цялата страна. Който иска да ни помогне - има десетки начини да се свърже с мен или екипа ми - електронна поща, телефони, фейсбук.

- Възможно ли е, ако автобусите от градския транспорт на Пловдив зареждат гориво на бъдещата Ви бензиностанция, това да доведе до по-ниски цени на билетите?

- Точно това е целта ни. Ето - във Варна вече се движи въпросът с намаляването на цената на билетчето от 1 лв. на 80 стотинки. Там цената на горивото падна от 2,12 лв. за литър дизел, когато отворихме, до 1,48 лв, че дори и 1,47 лв. към днешна дата. През януари 2013 година цената е била 2,66 лв. и пак билетчето струваше 1 лв. Логично е да се търси прекия ефект на ниската цена върху цените на основните продукти от потребителската кошница, какъвто е и градският транспорт.

- Спомняте ли си как и в кой момент решихте да отворите първата си аптека, която да продава лекарства на по-ниски цени?

- Ние винаги сме продавали на по-достъпни цени лекарствата. Никога не сме ползвали масималната законово разрешена надценка, но в някакъв период преди 12-13 години, просто се отказахме почти изцяло от нея в полза на хората. Ние винаги сме работили така, че да печелим, но и да сме максимално достъпни за народа. В крайна сметка - това е най-утвърденият бизнес модел в целия свят от най-древни времена - печели се от отборот, а не от безкраен марж.

- А първата си бензиностанция, която да търгува бензин и дизел на нормални цени?

- Ние отдавна оглеждаме този бизнес. Аз специално от няколко години обмислям да вляза в него, но сега се отвори отлична възможност и вече бях подготвен да го направя. Аз съм се занимавал с доста неща през годините. Някои са били успешни, някои - не толкова. Просто сега се получава добре.

- Ако бензиностанции „Марешки" се разраснат, като аптеките от едноименната верига, имате ли идея в коя област на икономиката ще е следващият картел, който ще разбиете?

- Тъй като ние сме с пазарно ориентиране, но не малка тежест при взимането на решение в какъв бизнес да се впуснем, има и фактът, че той трябва да е полезен на хората, със сигурност ще търсим такава насоченост. Иначе, аз лично бих искал да помогна на хората да имат по-ниска цена на електроенергията, но това не е във възможностите ми в момента. Една от евентуалните инвестиции, които обмисляме е насочена и към образованието. Сега обаче искаме да се концентрираме върху това, което сме започнали. След време вероятно ще мислим и в друга посока.

- Имате ли намерение да влезете в голямата политика със собствен политически проект?

- Аз имам политическа партия. Даже две. Основният ми приоритет в момента обаче не е това. Виждате, че сме намерили баланса между това да развиваме печеливш бизнес и този бизнес да е в полза на хората. И тъй като очевидно някаква промяна в полза на народа не се получава с политически средства, може би това е по-правилният метод. Иначе виждате, че хората ме подкрепят и дори пожелаха да бъда издигнат за президент. Това е крайно решение и аз ще го взема само, ако се налага.

- Казахте, че ще се кандидатирате за президент, ако Росен Плевнелиев, Меглена Кунева и Радан Кънев са сред претендентите. Бихте ли играли срещу кандидат на ГЕРБ, включително ако това е Бойко Борисов?

- Ако взема решението да се кандидатирам за президент, то няма да е заради мен самия. То ще бъде свързано с това дали политическата система е наясно, че е достигнала твърде далеч от основния си приоритет - да помага на народа да живее по-добре. Ако партиите ни предложат да избираме между хора като Кунева, Кънев, Плевнелиев, Първанов - все претоплени манджи, ще бъда принуден да се кандидатирам. И съм убеден, че в тази компания ще бъда сред първите трима, даже двама. А ако е рекъл Господ, и народът реши, че му е писнало от хора, които само злоупотребяват с доверието му, защо пък да не бъда избран? В крайна сметка, Президентът, макар и с представителни функции, има всички възможности да бъде глас на народа, да защитава интересите му и да дава публичност на всички неща, които се правят в ущърб на хората. Има и друга гледна точка - ако бъде издигнат свестен, читав кандидат, който е качествен и може да си върши работата, не виждам причина да се кандидатирам. Имам бизнес, който да развивам.


Четете още:

🔴 Когато билетчето беше 6 стотинки...

🔴 Холандски хор изпълнява Болен ми лежи Миле Попйорданов

🔴 Боянската църква – Докосната от Бог ръка изографисва "Св. Св. Никола и Пантелеймон"





Източник: budnavarna





Коментари

горе