Станка Златева: Докато не опиташ, не знаеш дали си готов



Станка Златева е родена на 1 март 1983 г. в село Крушаре, Сливенско. Тя започва да тренира борба през 1997 г., като дотогава се занимава с конен спорт. Първият ѝ треньор в борбата е Демир Демирев в клуб „Херкулес“. След това Златева се подготвя при Валери Райчев и Огнян Николов в Кюстендил и националния отбор. Състезава се за „Борба и самбо“ (Ямбол), СК „Васил Илиев“ (Кюстендил). Талантливата спортистка преминава в СК „Левски“ (София) през 2006 г., откогато започва и работата й с треньора Симеон Щерев - световния и трикратен европейски шампион. Завършва Средно спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ в Ямбол.

Станка Златева е първата българка, която участва на Олимпийски игри в женската борба. На Игрите в Атина през 2004 г. тя дебютира с дванадесето място. В Пекин 2008 и Лондон 2012 тя достигна до финал в категорията си до 72 кг, но и два пъти загуби с туш.

Една от най-титулуваните спортистки на България – Станка Златева, сложи край на забележителната си кариера в женската борба. Пет световни и шест европейски титли стоят срещу нейното име, а още два олимпийски сребърни медала, както и още три бронза от планетарни и континентални форуми допълват колекцията й от трофеи. Три пъти е избирана за „Най-добър спортист на България” (2007, 2010, 2011 г.). Златната Станка, винаги усмихната и скромна, не успя да спечели единствено олимпийска титла в своята дълга кариера. Само седем месеца преди Игрите в Рио тя обяви, че няма да опита шанса си да се изкачи на Олимп. Травма в кръста е причината 32-годишната състезателка да се отдръпне от тепиха. Но не за дълго. Съвсем скоро тя започва работа като треньор. Веднага получи назначение като наставник на националния тим по борба за кадетки. 

- Лесно ли се взима решение да затвориш една житейска страница, а в твоя случай – изпълнена с успехи и слава?

- Приключвам с този живот, който съм водила досега, и започвам нещо ново. Все някога настъпва този момент.

- Как се чувстваш?

- Страхотно. Спокойно ми е вече, готино ми е. Не мога да го обясня точно, но се чувствам спокойна.

- Късметлийка си, че винаги си била подкрепяна от феновете си.

- Да, винаги съм чувствала любовта на публиката. Винаги съм казвала, че мен България и хората в България ме подкрепят и ме обичат, за което им благодаря много. Но не съм звезда, не се чувствам така. Живея нормален живот.

- Могат ли спортистите лесно да се адаптират към обикновения живот?

- Трудно е, наистина е трудно да си активен спортист и изведнъж да спреш. Аз затова предпочетох и искам да съм треньор, за да продължавам да тренирам по малко и да се чувствам добре. Нямам опит, но ще има хора, които ще ми помагат, ще ми показват. Няма как от едното място да скочиш на другото и да знаеш дали си готов. Избрала съм какво ще правя след края на кариерата си. Ще бъда треньор. Аз съм готова, но дали ще мога да го правя това нещо, ще видим с времето. Докато не опиташ, не знаеш дали си готов. Ще се стремя да предам на състезателките си всичко, което съм научила през годините.

- Кога влизаш в залата като треньор?

- Нека видим как е програмата и ще разберем. Но ще бъде скоро.

- Твоят треньор Симеон Щерев е бил до теб в победи и загуби. Той ли ще бъде отново твоят съветник?

- Много ясно. Симеон Щерев е най-големият треньор за мен. Той ме е повел и ми е показал защо трябва да обичам борбата. Показал ми е борбата от друг ъгъл и няма как да не искам съвети от него и в следващите фази на живота си.

- Посъветва ли се с него, когато взе решение да прекратиш спортната си кариера?

- Той като треньор винаги ме е подкрепял. Искаше да продължа още малко, но аз му казах, че не мога и няма как да стане.

- Вашият тандем с Щерев не спечели само олимпийска титла.

- Така ми е било писано. Аз приемам нещата такива, каквито са. Това е.

- Само със спорта ли са свързани успехите ти в живота досега?

- Всеки нормален човек не гледа само в една посока, има и други неща. И аз съм имала други успехи, не само спортът е в моя живот.

- Обръщайки се назад във времето, може ли да кажеш кое е най-ценното, което ти даде спортът?

- Спортът ми е дал не най-много, а всичко. Изградил ме е като човек, като характер, като име, като всичко. Спечелих много медали. Всички са ми ценни. Всички са ми донесли някаква гордост и удовлетворение от това, че съм ги взела. Няма един по-голям или един по-малък.

Пожелавам си да имам състезатели, които да ме радват, но не само мен да радват, а всички

- Какво ще ти липсва в новия живот?

- Може би напрежението и този стрес, който го има, когато отиваш на състезание и трябва да покажеш резултат. Това вече го няма.

- А има ли нещо в спортния ти живот, от което с радост се отърва? Може би непрекъснатото сваляне на килограми или режимът?

- Не, няма такова нещо. Човек може да сваля килограми и без да е спортист. Но както ще ми липсва спортът, така и се отървах от стреса, напрежението и голямото натоварване.

- Би ли емигрирала извън България, би ли работила за чужда страна?

- Аз обичам България и България ме е създала. Как мога да кажа, че отивам в чужбина, след като имам всичко тук?

- Скоро навършваш Христова възраст. Как би описала живота си досега?

- Само с хубави емоции, постижения, със сбъднати мечти и много приятели.

- Какво си пожелаваш, след като вече мечтите ти няма да са свързани с победи?

- Всичко с мен да е наред, за да мога да предам това, което съм научила. Пожелавам си да имам състезатели, които да ме радват, но не само мен да радват, а всички.

Отличията:

Европейска шампионка за девойки (2002); световна вицешампионка за девойки (2003); световна и европейска вицешампионка за кадети (1999, 2000), световна шампионка за жени (категория до 72 кг) – Гуанджоу 2006, Баку 2007, Токио 2008, Москва 2010, Истанбул 2011, бронзова медалистка от световното първенство Хернинг 2009; европейска шампионка за жени (категория до 72 кг) – Москва 2006, София 2007, Тампере 2008, Вилнюс 2009, Баку 2010, Вантаа 2014, бронзова медалистка от еврошампионатите във Варна 2005 и Дортмунд 2011; сребърни медали от Олимпийските игри в Пекин 2008 и Лондон 2012.

Станка Златева е победител във Вип Брадър 2013 година.

Треньорът: Започва трудното за нея

Във всички години на успехи, травми, провали до голямата шампионка Станка Златева винаги е бил един човек – нейният треньор Симеон Щерев. Златева неведнъж е споделяла, че той е нейната подкрепа в живота. Специалистът не смята, че краят на спортната кариера за момичето от ямболското село Крушаре означава лесен живот.

- От тук започва трудното за нея. Треньорската професия е една от най-трудните. Тя трябва да бъде психолог, да бъде треньор, трябва да бъде приятел и майка. Всичко трябва да бъде. От тук нататък започват нейните проблеми. Но мисля, че тя ще се справи. Готова е да бъде голям треньор, защото има богат опит. Толкова години вече работим заедно и мисля, че тя може да помогне на българската борба.

- Какво казахте на Златева, когато Ви съобщи, че се отказва?

- Знаех за нейното състояние, за травмите, за болките, за решенията. Мисля, че това беше адекватно решение, при положение че тя не може да даде това, което е давала досега. За нея първото място е най-важно. Ако тя не може, по-добре да се отказва, и тя го направи.

- Кой е незабравимият момент от работата Ви със Станка?

- Много са. Всички титли и аз съм ги преживявал, всички медали. Неуспехите също. Всички тези моменти са незабравими. Единственото нещо, за което съжалявам, е това, че не успяхме да вземем олимпийска титла. Но така е било писано... Сега й пожелавам здраве. Човек, когато е здрав, може да решава всичко. Здраве и много успехи.

Министър Красен Кралев: Голяма личност

Станка е голяма личност и голям спортист, достоен за възхищение и подражание. Пожелавам й успех на новото поприще като треньор в националния отбор за кадетки и й обещавам съдействие за изграждането на новата зала по борба, която ще направим заедно с Община Сливен. Станка има визията да направи клуб, който да се занимава основно с жени и млади момичета, и заслужава подкрепа.


Четете още:

🔴 НЕВОЛЯТА

🔴 Проект на българката Екатерина Карабашева е финалист в конкурса Google Impact Challenge 2016

🔴 Стоянка Мутафова се реши - ще оперира и другото си око на 1 март





Източник: Животът днес





Коментари

горе