Български ученици с 10 медала от олимпиада в Казахстан



Български ученици се завърнаха с 10 медала от КазахстанНяма невъзможни неща. С постоянство и труд се постига всичко. Важно е да имаш желание да сбъднеш мечтите си. Звучат шаблонно, но наистина това са само част от мненията на българските ученици, които извоюваха златни, сребърни и бронзови медали на XII Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика. Тя се проведе от 13 до 19 януари в Алмати, Казахстан. Участие в престижния конкурс, който съществува от 2005 г., взеха 278 ученици, включени в 54 отбора от 17 страни. В международно състезание се надпреварват специализирани физико-математически училища. Целта е да се изгради сътрудничество между младежите от цял свят, както и да се стимулира обучението по математика, физика и информатика.

 

„Състезанието беше на много високо ниво. Част от журито и по трите предмета участва и в журито на световните международни олимпиади по математика, физика и информатика. И типът задачи, и трудността им, и форматът на състезанието са на международно ниво, така че трябва да се гордеем с постиженията на нашите деца”, обобщи ръководителят на отбора по физика и преподавател в Софийската математическа гимназия Илиян Илиев. Всъщност

осем от десетте медала са извоювани от възпитаници на СМГ, останалите два медала са на шуменските информатици от ПМГ „Нанчо Попович” – Антон Чернев (12. клас, сребро) и Иван Ганев (10. клас, бронз). „Много съм доволна от представянето на учениците, макар че винаги съм на мнение, че можеха още”, с усмивка отбеляза  гл. ас. д-р Бисерка Йовчева, ръководител на сборния отбор ученици от две шуменски училища. Според нея България отдавна е една от водещите сили в състезателната математика и информатика и това е плод на много усилия както на учениците, така и на учителите.

„Математиката не е просто наука, тя е страст.

Случвало се е да си мисля за някоя задача, докато си лягам, и да си представям как може да се реши, решавал съм задачи и под душа и къде ли не”, разказа пред екипа ни дванадесетокласникът от СМГ Александър Чергански, който е златен медалист в раздел „Математика”. През свободното си време обича да чете книги, да сглобява кубчето на Рубик, да жонглира и да свири на китара. „Математиката е навсякъде около нас – и в музиката например има формули, които подсказват кога два тона звучат добре заедно, и в жонглирането, тъй като с помощта на числови редици се кодират жонгльорски трикове”, уточни младежът. Вече е приет в Оксфорд, Великобритания, но още се колебае дали да не замине да учи в щатския престижен университет Харвард. Александър Чергански е възпитаник на Софийската математическа гимназия още от пети клас.

„Това е формулата на успеха: отглеждаме децата от малки и възпитаваме в тях стремеж да се усъвършенстват и да придобиват повече знания.

Ученето е един непрекъснат процес и ако нещо от веригата се махне, то ще е непълноценно.

Както ако се махне нещо от една сграда – тя рухва. Училищният курс по математика е такъв, че всеки средноразвит човек може да го владее за отлична оценка, въпросът е учителят да създаде необходимата мотивация, за да се получат високи резултати”, категоричен е един от ръководителите на отбора по математика - Стойчо Стоев. Той преподава в гимназията вече 39 години. Разказва, че до 1977 г. СМГ не е участвала в престижните състезания по математика – като пролетен и есенен турнир или зимни математически състезания (тази година се проведоха в Ямбол от 22 до 24 януари). „Когато участвахме за първи път в тези състезания, се класирахме на последното 17-о място. Разликата между 16-а и 17-а позиция беше толкова голяма, колкото между първия и 16-ия. Направихме необходимите изводи, започнахме да работим целенасочено и ето ги резултатите”, отбеляза учителят по математика. Амбициозният колектив от СМГ непрекъснато поддържа връзка и с преподавателите от Софийския университет.        

Алма матер е резервният вариант за висше образование на повечето зрелостници, участвали в олимпиадата в Казахстан. „Ако не ме приемат в Щатите, тогава ще кандидатствам в Софийския университет за специалността „Компютърни науки”. Професията е добре заплатена и най-важното е, че ми е интересно”, отбеляза Даниел Атанасов, който се върна със сребърен медал по математика. Злато в същата дисциплина грабнаха Деница Маркова (12. клас) и Виолета Найденова (11. клас). Деница се е спряла на елитни университети като Харвард, Оксфорд, Принстън и Станфорд. Надява се с отличния си успех да си извоюва пълна или частична стипендия. Признава, че още не е започнала да се готви за абитуриентския бал, който предстои на 22 май. „Всички близки около мен се вълнуват страшно много, а още дори не съм ходила да разглеждам рокли”, смее се талантливото момиче. Освен че обича много да чете и да се забавлява с компютърни игри, девойката се увлича по шиене и плетене. „Всичко започна, когато майка ми ми подари плетена плюшена играчка. Замислих се, че и аз мога да направя такива красоти, и се запалих. Започнах дори да гледам онлайн уроци в интернет”, каза Деница Маркова.

За Виолета Найденова отсега е ясно, че иска да учи чиста математика след 12. клас във Великобритания или Франция.

Мечтае да завърши висшето си образование в чужбина, а после да се върне и да се реализира в България. Единадесетокласничката споделя, че с постоянство, щипка талант и много, много труд се постига всичко. Така е и в балета, с който тя се занимава по три пъти в седмицата. Запалила се още от дете по красивото изкуство и във времето между уроците участва и в спектакли на любителско ниво.

В раздел „Информатика” ненадминатият Христо Венев (12. клас) се върна с първото място и златен медал. Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12. клас), а ръководител на отбора по информатика е учителят от СМГ Бойко Банчев.

Във „Физика” злато завоюва Светлин Тотев (12. клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

„Задачите по физика бяха доста труднички – имаше и теоретична, и експериментална част. Силната конкуренция обаче не ни попречи да постигнем отлични резултати, така че като цяло сме доволни”, подчерта Никола Пулев.

„Знаете ли, децата успяват, защото са попаднали в подходящата среда и имат желание да вървят нагоре. Полученият резултат в Казахстан не е неочакван от нас. Всъщност успехите се дължат на абсолютно целия колектив на училището – започвайки от  ръководството, което се старае в учебното заведение да попаднат мотивирани и ученолюбиви деца, след това да създаде условия да ги учим спокойно, независимо по кой предмет, през съдействието на колегите, които освобождават децата заради участие в някое състезание или конкурс, до самите деца, които са просто прекрасни”, смята учителят по физика Илиян Илиев. Забелязал е, че когато се записват на допълнителни школи по математика, информатика или физика, деца от други училища често се отказват, защото им липсва основната солидна подготовка. Според Илиян Илиев

много се преекспонира с последиците от проекта за новата наредба в учебния план,

която предвижда историята и географията да отпаднат от задължителните часове в 11. и 12. клас. И в момента географията не се учи в последните два класа в професионалните гимназии. „Никой в крайна сметка не говори къде са силни нашите деца. Едва ли ще учудим германците с история и философия, но за тях са интересни знанията на нашите деца по природни науки. Тоест държавата трябва да прецени какви са приоритетите в образованието.

Това, че сме силни в областта на информатиката, задължително означава, че трябва да има допълнително часове и по математика, защото двата предмета са неразривно свързани. Когато се даде възможност за специализация на децата според интересите им, се постигат и големи успехи”, обобщи преподавателят.


Четете още:

🔴 Българин приготвя хляб, достоен за ЮНЕСКО (видео)

🔴 Злато, сребро и бронз за младите математици от НУ "Христо Ботев" в международно състезание

🔴 Страхотно изпълнение на ансамбъл РОСНА КИТКА! Тези ДЕЦА показаха, че българският ФОЛКЛОР Е ЖИВ! (ВИДЕО)





Източник: Животът днес





Коментари

горе