Отблизо с бежанец: Г-жа Меркел ми дава 400 евро на месец, защо да се връщам?"



Наш читател, живеещ в Германия, имал „честта” лично да се срещне и  разговаря с един от хилядите  бежанци, които Меркел прие с отворени обятия. Вижте какво ни разказа той:

„На 15.12.2015 г. пътувах от Дюселдорф до Берлин с нощния автобус. Осем часа път с камили.... Авотбусът беше на два етажа. Първият - окупиран от немци, дебели и смърдящи на бира, а вторият почти изцяло зает от мургави персони, говорещи на странен език. Не знам как, но хората, които не живеят тук си личат, сигурно заради това предположих, че са бежанци и седнах до един от тях. Бяха около 20-тина. Накратко:

Запознах се с едно от момчетата като комуникирахме чрез google translator. Аз пиша на български и му показвам превода на арабски, а той обратното. Оказа се, че е на 23 години, от Сирия. Бил си изгубил всички документи. Студент, но от тези, които не знаят грам английски език. Имаше Iphone 5 или 6 (не ги различавам много), таблет, портативни зарядни, неограничен Интернет на всички устройства и беше доста добре облечен. Запасил се беше за пътуването с неограничен брой храни - чипсове, шоколади, пиене..

От Сирия до Турция стигнал пеша. Отнело му един месец. Пробвал да мине през България. Но на нашата граница не пускали бежанци, биели ги - "bad bad, very bad". Единственото, което знаеше на английски беше bad, bad Bulgaria, bad, bad, very bad. Не се сдържах и му казах, че съм българин. Няма да Ви казвам какъв поглед последва...добре, че имаше и други хора около нас.

След като сме толкова негостоприемни, той решил да мине през Гърция. Платил 3000 евра, за да го закарат до Германия през Македония, Сърбия, Унгария и Австрия. И от Сирия се разочаровал- било ужасно, война, жертви, смърт. Затова избягал. Прецених, че не е уместно да го питам, защо не е останал да се бие за родината си, все пак е млад мъж на 23 години.... Не за друго, ами бях сам сред всички тях, които си крещяха постоянно нещо през мен.

Питах го какво ще прави в Германия. Каза ми, че имал жилище и отивал там.

Потресен го попитах отново, с надеждата, че не съм разбрал правилно. А той най-гордо ми заяви- "Г-жа Меркел ми е осигурила жилище и отивам там да чакам за немски паспорт, ще ставам немец!".

Опитах се да му обясня, че това не става толкова бързо, но той заяви, че отнема "само" 2-3 години.

- А през това време какво ще правиш? Ще работиш ли?

Смее ми се....  "Г-жа Меркел ми дава 400 евро на месец. Нищо няма да правя".

 Питам го, дали като свърши войната, няма да се върне в Сирия.

 "Г-жа Меркел ми дава 400 евро на месец, защо да се връщам? Оставам и ще ставам немец. Germany good good, Bulgaria bad, bad и ме сочи. Germany good, г-жа Меркел good.

Понеже стояхме един до друг, гледах неговия телефон, а той моя. Фейсбук стената му беше пълна с изродщини, гледаше клипчета на брадати мъже, които разпалено говореха нещо. Не разбирах какво, но той им се кефеше много. Понеже съм харесал доста фитнес моделки, моята стена е пълна с такива снимки. Очите му светнаха, побутваше ме, гледаше ги, сочеше телефона и викаше нещо като "охоо", "малее" и т.н.

Много се въодушевяваше, а и как иначе, нали тези жени го чакаха тук”...


Четете още:

🔴 Японци пеят и танцуват български фолклорни песни в Токио! Заслужава си да ги аплодираме, нали? (ВИДЕО)

🔴 Магията на Триград (ВИДЕО)

🔴 Родопска розова вода за пиене стана хит в Китай





Източник: lentata





Коментари

горе