Елизабет II и Путин пият чай от Родопите



Елизабет II и Путин пият чай от Родопите

Руският президент Владимир Путин и английската кралица Елизабет II пият мурсалски чай. Билката от Родопите е сред най-търсените от руснаците и англичаните благодарение на билкаря Любен Ушев. През последните години той продава чая не само в България, но и в чужбина. Македония, Турция, Чехия, Унгария, Словакия, Америка, Германия, а отскоро и Израел, са част от страните по света, в които се предлага българският чай, пише "Стандарт".

През 2007 година смолянчанинът отива на Острова, за да участва в "Hampton Court Palace Flower Show". Тогава мурсалският чай е една от атракциите на изложението, а българинът получава "Зелена ябълка" на британската "Зелена организация" за най-добри практики в опазването на околната среда. За престижното отличие се състезават 315 участници от цял свят. Следващата година Ушев взима наградата "Златен герой" на специална церемония в Tower of London. Така англичаните, които са ценители на хубавия чай, постепенно научават за магическата сила на мурсалския. Ушев пък изпраща 150 саксии с разсад като подарък за английското кралско семейство.

Руснаците също често поръчват от чая, който не само ги топли в студените зимни дни, а и лекува редица болести.

Любен Ушев наследил познанията за билките от своя баща, който първи открил свойствата на мурсалския чай и започнал да го продава на пазара в смолянския квартал "Устово", а после и в Пловдив. Разказва, че по времето на Тодор Живков било забранено да се бере мурсалски чай за лична консумация - изнасяли го само за чужбина, давали го на космонавтите. По-късно обаче ограниченията паднали, а мъжът останал без работа и взел семенца, които да посади в Смолян. Първите коренчета пораснали и с годините билкарят направил плантация от 20 декара в района на родния Триград.

Мурсалският чай расте в близост до местността Мурсалица в Родопите, на 1400 м височина, където е и естественият ареал на известната билка. Легендата разказва, че поникнал там, където падали сълзите на Орфей, след като изгубил своята любима Евридика.

Разсадът за чая може да се посади навсякъде. Но 22-та елемента от Менделеевата таблица, които той съдържа, както и специфичният аромат, могат да се получат само, ако расте в района на Триград, където има варовити скали и не се наторява допълнително. Именно те помагат за създаването на истинския му вкус. Слънцето ги нагрява през деня, носят топлина и влага на растението през нощта.

"Варовиковата почва е естествената среда на мурсалския чай. Ако е чернозем, махалката му става цялата в кал при дъжд и като го сварим, имаме утайка от пръст на дъното на чашата. Но когато около насаждението има камъчета, капките се удрят в тях и пръскат чиста вода в билката", разказва Ушев. И уточнява, че по полето също садят мурсалски чай, но там той е с различен цвят и има само 5 елемента. Понякога пък го берат зелен - преди да цъфне и да го опрашат пчелите, което обезсмисля неговото ползване.

В работата по плантацията на 72-годишния пенсионер се включва цялото семейство - синът Златан е неговата дясна ръка. Ушеви признават, че често срещат трудности, но заедно успяват да се справят с тях. Една от тях са набезите на хората, които изтръгват растението с корените. "Надявам се за в бъдеще да успеем да запазим истинския мурсалски чай за идните поколения", завършва Любен Ушев.


Четете още:

🔴 С лимоновия сок - прибран корем и бедра за седмица

🔴 Европа посяга към пушката на българския ловец

🔴 12 000 българи тестват нови лекарства





Източник: Кмета





Коментари

горе