През август ще се проведе Националният фолклорен събор "Богородична стъпка"



Тази година традиционният Национален фолклорен събор „Богородична стъпка" ще се проведе на 27 и 28 август. Организатори са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея" - Стара Загора, Кметство на Старозагорски минерални бани, НЧ „Христо Ботев -1952" и Общество за фолклор.

В единадесетото издание на форума ще се включат групи, представящи различни по характер автентични обреди, фолкорни състави и ансамбли, както и индивидуални изпълнители. Конкурсът ще е отново на две сцени, разположени в центъра на курортното селище Старозагорски минерални бани.

Целта на фестивала е съхраняване на българските народни традиции и обичаи, които са извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.

Богата ще бъде и съпътстващата програма на традиционния фолклорен празник. За най-малките ще има пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички", както и ателие „Приказки за шевицата". Етнограф ще запознае децата със символиката на българската шевица, а те ще оцветяват специални шаблони с различни шевици.

Всички посетители ще могат да разгледат и „Селски двор", представящ българския бит и традиционна култура, както и Улица на занаятите.

Предвидени са още различни тематични изложби, демонстрация и разучаване на фолклорни танци, народни игри, спектакъл на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур", кът за снимки и други.


Четете още:

🔴 Успех: Момиче от Добрич се бори за титлата "Гласът на Фландрия" (ВИДЕО)

🔴 Обявиха червенокосата Цецка за най-красивата булка в Петрич (СНИМКИ)

🔴 Още една добра новина от Северозапада!





Източник: Дарик





Коментари

горе