При гастрит – хапвайте повече фасул



Доказано е, че редовната консумация на зелен фасул усилва отделянето на стомашен сок. Народната медицина препоръчва при гастрит с понижена секреция на стомашните жлези да се яде пюре от зелен фасул.

Зелената шушулка на бобовото растение също може да влезе в употреба. Отвара от т.нар. чушки на фасула се прилагат при болести на бъбреците и пикочния мехур.

Тя помага и при хипертония, сърдечна слабост с отоци, хроничен ревматизъм, подагра. Природолечителите дори препоръчват при камъни в бъбреците да се пие чай от изсушени цветове на зеления фасул.

Според повечето специалисти яденето на зелен фасул помага изключително много на страдащите от диабет. Установено е, че захарното съдържание в кръвта намалява с до 40 % вследствие на консумацията на варивото.

Предполага се, че причината за този ефект се дължи на наличието на флавони във фасула, отговорни за нормализирането на въглехидратната обмяна.

Запарка от чушките на фасула има и противомикробно действие, твърди Александър Странджев, автор на книгата „Плодовете и зеленчуците през всички сезони”.

Той посочва, че лечебното действие на фасуленото брашно се използва в народната медицина като пудра за лекуване на язви и екземи.

Понякога дори от фасулено брашно и мед се правят „питки”, които се налагат върху отоци и циреи, за да се ускори тяхното заздравяване.

Зеленият фасул съдържа растителни протеини, минерални соли и витамини. В състава на растението влизат витамини С, В, каротин, както и голямо количество калций.

Препоръчително е зеленият фасул да се съхранява при температура около 2 градуса (за не повече от 2 дена). Максималното време, което продуктът може да престои в хладилника, е 4 дена. След това започва потъмняване на зеления фасул, който вече е загубил голяма част от полезните си свойства.


Четете още:

🔴 Япония: Хапвайте спокойно риба от Фукушима!

🔴 Чеснова разядка в доматен сос

🔴 Огромен скандал! ЕП гласува турският да стане официален език в Европейския съюз





Източник: gotvach





Коментари

горе