Майстори: Прегорялото агнешко е осмият смъртен грях, как да не го допуснете



Традицията на великденското чеверме се свързва с легендата, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне. В изпичането му има особен дух. Да прегориш агнешкото е осмият смъртен грях, твърдят най-добрите майстори.  За тях е въпрос на чест да приготвят празничното ястие както подобава. Затова спазват няколко златни правила, за да си нямат ядове навръх Великден.

За хубавото изпичане на агнешкото са нужни минимум 5 часа. Добре е обаче в края на втория час тавата да се извади и да се огледа месото. Ако се наложи, агнето може да се обърне. Освен това никога не оставяйте тавата без вода. Рискувате да ядете подметка, а не сочно месо.

Не прекалявайте с подправките. Агнешкото е вкусно и само осолено. Не купувайте съвсем младо животно. Ако можете да избирате, спрете се по-скоро на шиле, отколкото на сукалче, съветват майсторите. Друга тънкост е животното да бъде заколено и изчистено 24 часа преди изпичането, за да може месото да се отцеди.

Голяма тънкост е приготвянето на агнешко чеверме. Изкорменото и измито под течаща вода агне се подсушава и се натърква добре със сол. Коремният отвор се зашива и се набожда на дървен шиш. Той се закрепва на два чатала и се върти бавно на 25-30 см от жарта. Пече се така около 3-4 часа.

По време на печенето агнето се намазва от време на време с набодена на пръчка лой. По този начин се предпазва да не прегори. Ще познаете, че агнешкото чеверме е опечено, като при набождане на месото около плешката излиза бял сок.


Четете още:

🔴 Наслада за ушите и очите! 101 каба гайди в Античния театър в Пловдив! (ВИДЕО)

🔴 Гришо мина и през Карлович, на финал в Истанбул е

🔴 Агнешки вкуснотии за Великден: Дори и тези, които не обичат агнешко, ще си оближат пръстите!





Източник: Блиц





Коментари

горе