Йосиф Сърчаджиев навръх Великден: Дъще, прости ми!



Йосиф Сърчаджиев поиска прошка от извънбрачната си дъщеря Александра за всички прегрешения към нея и за сложните отношения, които двамата имат от самото й раждане преди 33 години. Навръх Великден в тв интервю големият актьор изрече два пъти в национален ефир една дума „Прощавай!" Това слово се отрони от устата му в отговор на подканата на водещия на предаването „120 минути" по Би Ти Ви актьорът да се обърне персонално към някого и да му каже нещо.

„Прощавай, прощавай", изрече той и на въпроса към кого е обръщението Йосиф Сърчаджиев дяволито смигна „Не знам". И близки до актьора, и много зрители обаче са убедени, че тази съкровена молба уж без адресат, всъщност е искрено желание за прошка от Алекс, плод на забежката му с вече покойната му актриса Пепа Николова.

Самият Сърчаджиев публично никога не коментира отношенията си с дъщеря си, но в тесен кръг е споделял, че липсата на комуникация помежду им ужасно му тежи. Над две десетилетия актьорът отричаше изобщо, че има дъщеря, макар това да бе публично известно. Очевидно обаче в душата на Йосиф нещо се е пречупило и точно на Възкресение и ден преди рождения си ден на 2 май 71-годишният творец е решил да се покае.

Май е особен месец за твореца, защото освен него, рожден ден на 20 май има и Алекс. Тази година тя навършва Христова възраст - 33 години. Той нямаше как да спомене името на дъщеря си, защото това е много лично, а и щеше да си докара семейни скандали със съпругата си режисьорът документалист Райна Томова и с другите си две деца - Ани и Пролетсин, коментираха запознати с драмите в семейството.

В откровената си тв изповед Йосиф Сърдчаджиев призна, че често е зъл към близките си и се държи с тях като дявол. Аз съм дявол, доброто беше лоша маска, защо да лицемернича и да се правя на добър, болезнено откровен бе той. Добави, че църквата не е неговото място, защото е „лош театър". Актьорът, който през 2004 г. получи тежък инсулт и едвам оживя, сподели, че не се страхува от смъртта. Там горе беше хубаво, сподели актьорът с типичната си загадъчна усмивка.

„Отидох на оня свят и видях, че там няма Бог, не се вижда. Бог не е реалност", бе безпощаден творецът. Сърчаджиев разказа, че когато получил ударчето, както той определя мозъчния си удар, видял себе си като дете и малкият Йосиф го викал при себе си. Актьорът прекара 5 дни в кома, а след това още месец бе между живота и смъртта. Усещах, че съм на този свят, но отвреме навреме се връщах съм онзи приятен свят оттатък, сподели актьорът. А накрая, когато окончателно решил да се върне в реалния свят, отпратил малкия Йосиф, който го дърпал все нагоре: „Чакай, чакай, имам малко работа тук."

Бащата на Ламбо го спасил от затвора

Йосиф Сърчаджиев призна, че Държавна сигурност на няколко пъти се е опитала да вербува него и съпругата му Райна да станат сътрудници на службите. Това станало в края на 60-те и началото на 70-те години. Полковници и майори от МВР се опитвали да го рекетират като му предлагали да го уредят с хубава квартира и да го пратят да следва във Франция, но в замяна да снася в ДС за съмнителни съседи и други личности.

Младият Йосиф обаче категорично отказал да стане доносник. Той обаче многократно имал взимане-даване с народната милиция, която на няколко пъти жестоко го пребивала. „Три пъти ме е била милицията - веднъж за открадната емблема на „Мерцедес", веднъж за бой в Стара Загора с местни бандити, които се оказаха комунисти и веднъж, когато вече бях студент в театралното училище и ме откриха в американското посолство", разказа Сърчаджиев.

Една от най-вълнуващите житейски истории от младежките му години, когато като войник го набедили, че е задигнал 12 автомата и го тикнали зад решетките. Освен това го грозяло и наказание за самоотлъчка от казармата. Имало реална опасност Йосиф да бъде осъден на 12 години затвор. Тогава се намесил бащата на неговия колега от театралната академия Стефан Данаилов - полковник Ламби Данаилов, който бил висш военен и измъкнал Сърчаджиев от ареста.

В крайна сметка се оказало, че друг е откраднал автоматите и Йосиф отървал затвора. И до днес обаче той е благодарен на бащата на колегата си за проявената човечност. В неформални разговори Йосиф, който е отявлен антикомунист, споделя, че Ламбо и баща му са единствените комунисти, които той уважава истински.


Четете още:

🔴 Кои църкви и манастири да посетим край Поморие

🔴 Наш ПроВиотик превзе Манхатън

🔴 Марешки открива бензиностанция в София





Източник: Всекиден





Коментари

горе