Тодор Живков сред народа в 12 снимки



За Тодор Живков се знае и много и малко. Той е третият български държавник по продължителност на своето управление в цялата над 13 вековна история на България. Цар Петър управлява България от 927 до 969 г. Това е най-дълго управлявалият български държавен глава – 42 години. След него е цар Иван Александър с 40 години управление – от 1331 до 1371 г. Тодор Живков, за когото съвременниците му смятаха, че управ­лява България от сътворението на света, държи властта само 33 години, от 1956 до 1989 г.

Самият Живков се хвали в края на 80-те в едно изказване – “Аз съм доайен сред първите и генерални секретари на компартиите в социалистическите страни в Европа”. И допълва – “Доайен не значи най-стар, а с най-голям стаж.” 

Името му е и символ на управлението на страната ни от втората половина на 50-те почти до края на 1989 год., когато е свален от власт, чрез партиен преврат, извършен под диктовката на Москва. 

По време на безметежното му властване израстват две поколения българи, а самия той с гордост и самодоволство казва „Ние построихме две Българии!“

 


Четете още:

🔴 Пловдив стана световна столица на виното

🔴 Йосиф Сърчаджиев навръх Великден: Дъще, прости ми!

🔴 Кои църкви и манастири да посетим край Поморие





Източник: socbg





Коментари

горе