Село Орешак



Само на няколко километра от красивия Троян, разделяно от живописната река Черни Осъм, се намира китното село Орешак. Чист въздух, обгърнати от зеленина кътчета, приказни гледки – на всичко това може да се насладим в Орешак. Въпреки това село Орешак е известно не толкова със своята природа, а с третия по големина манастир в България – Троянският манастир.

троянски манастир

Троянският манастир привлича хиляди поклонници и туристи от цялата страна и чужбина. Освен с богата история, уникални дърворезби и внушителна архитектура, манастирът е притегателна сила за вярващите, които търсят изцерение и които се обръщат с молитви към чудотворната икона „Света Богородица Троеручица”.

Но, Троянският манастир не е единственото място, което може да посетим в село Орешак. В селото се намира и уникалното Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата. Освен че ще се разходим из красив парк, в изложбения комплекс можем да се запознаем с творбите на изтъкнати майстори от всички етнографски райони на страната.

В района на Орешак са изградени различни туристически маршрути и екопътеки, а спокойните местенца за пикник са безброй. За почитателите на екстремните изживявания, селото също има какво да предложи – в околностите има добри условия за парапланеризъм.

орешак

Ако искате да разгледате стари възрожденски къщи, тогава се разходете до махала „Баба Стана”. Легендата за нейното създаване разказва, че вдовицата Стана и дванадесетте й деца се преместили в закътана местност сред гората, като искали да избягат от турците, които безчинствали в Троян.

След като сте се наситили с емоции, заредили сте се с нови сили и сте направили снимки, за да докажете, че това приказно село е реално, не пропускайте да изберете и някои красив сувенир, изработен от местните майстори, за спомен от приключението наречено „Орешак”.


Четете още:

🔴 ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ГАЙДА! ЧУЙТЕ тази страхотна песен от албума "Сипни ми винце да пия" на трио Румен Родопски! (ВИДЕО)

🔴 "Жажда" спечели поредната награда на фестивала в Линц

🔴 Детски фолклорен ансамбъл с три спектакъла в Страсбург





Източник: citytrip





Коментари

горе