Малкият Рилски манастир и българският Йерусалим



Знаете ли, че в малкото градче Бобошево, което се намира на 30 км. от Кюстендил и на около 15 км. от Благоевград, може да видите Малкия Рилски манастир? Така е наричана църквата „Света Богородица”, която наподобява умалено копие на най-известния манастир в България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изграждането на църквата започва през 1851 г., като се превръща в една от най-забележителните църковни сгради в страната. Това, от своя страна, довело до огромни разходи по строежа. Местните били принудени да поискат заем от Рилския манастир. Тъй като не успели да се върнат колосалната за онова време сума от 30 хил. гроша главница и 3600 гроша лихва, 10 черковни настоятелства били изпратени в затвора. Хората толкова се уплашили, че само за броени дни успели да съберат сумата за първата вноска по заема. Така задържаните били освободени. Църквата е изографисана от Станислав Доспевски, но и на него местните не успели да се издължат изцяло.

църква света богородица

Църквата от дялан камък с тухлени пояси, с 10 колони и 18 кубета, е тържествено осветена през 1862 г. На празника присъствали жителите както на Бобошево, така и на околните населени места. Бобошевци поканили самоковския владика на събитието, но той отказал. Същото се случило и с неврокопския владика. Обидени от отношението, хората решили да изпратят покана и на Неофит Рилски. Той, обаче, също не се отзовал, като причината и до днес е неясна.

Земетресение през 1902 г. разрушава камбанарията, но няколко години по-късно тя е напълно възстановена от майстор Славе Илков. Днес църквата „Св. Богородица” отваря врати на големите празници и за неделните богослужения.

руенски манастир

Освен Малкия Рилски манастир, в Бобошевския район има десетки параклиси, църкви и манастири, които му печелят славата на „българския Йерусалим”. Те наброяват повече от 40, като сред тях са Бобошевският манастир „Св. Димитър”, Руенският манастир „Св. Йван Рилски”, църквата „Св. Илия”.


Четете още:

🔴 Няма човек, който да не НАСТРЪХНЕ при това ВЕЛИКОЛЕПНО изпълнение на гиганта Емил Димитров. Чуйте го и му се насладете! (ВИДЕО)

🔴 БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи

🔴 Ако сте заклет пушач, тази рецепта ще изчисти белите ви дробове





Източник: citytrip





Коментари

горе