7 съвета за здрав и щастлив ум



Всички искаме да сме здрави и щастливи. Това обаче далеч не зависи само от физическото ни здраве. Според невролога д-р Даниел Амен най-добрият начин да имаме щастлив и продуктивен живот е като поддържаме ума си здрав.

В последната си книга "Change Your Brain Change Your Life", Амен анализира колко важно е да разбираме ума си, за да бъдем сигурни, че той ще ни служи добре през целия ни живот. Според него създаването на няколко полезни навика ще ни помогне в тази мисия.

Вижте кои са те:

Увеличете физическата си активност

Първото нещо, от което хората се отказват заради натовареното си ежедневие, е е тренировката. Това е много погрешно, тъй като физическите упражнения понижават стреса, увеличават притока на кислород, кръв и хранителни вещества в мозъка и го предпазват от високи нива на кръвна захар.

Променете начина си на хранене

За повечето хора диетата е просто начин за сваляне на килограми, но екстремните хранителни режими влияят негативно на мозъчната дейност. Д-р Амен съветва да се фокусираме върху най-важните хранителни правила като консумация на повече въглехидрати, богати на фибри, полезни мазнини и протеини и пиене на повече вода.

Освободете съзнанието си от негативните мисли

Те нанасят тежки вреди на нашето умствено здраве, без дори да го осъзнаваме. Съветът на специалиста е да се избавяме от тревожните мисли възможно най-бързо - преди те да са отровили съзнанието ни. Един от начините е просто да разгледаме детайлно негативната мисъл и да разберем защо тя ни кара да се чувстваме зле, след което да преценим как да променим чувството, което тя събужда от нас, като променим гледната си точка.

Срещайте се с повече позитивни хора

Компанията на негативно настроени хора е вредна за здравето на ума. Освобождаването от негативизма води до химични промени в мозъка, които от своя страна променят начина ни на мислене и съответно на живот.

Медитирайте

В забързаното и трудно ежедневие е много трудно да намерим време за спокойствие и тишина, но всекидневната медитация е изключително необходима, ако искаме да запазим здравето си в добро състояние. Тя успокоява съзнанието и ни прави много по-устойчиви в стресови ситуации.

За да подобрите концентрацията си, слушайте класическа музика

Множеството задачи, които имаме всекидневно, изискват добра концентрация. Няколко изследвания показват, че хората, които слушат Моцарт, подобряват социалните си умения и концентрацията си.

Опитайте се да откривате по нещо ново всеки ден

Според Айнщайн, ако прекарваме по 15 минути на ден, учейки нещо ново, само за 1 година ще станем специалисти по темата. Доказано е, че ученето на нови неща разчупва рутината и поддържа мозъка ни жизнен.

Д-р Даниел Амен е научен сътрудник в Американската психиатрична асоциация. Той е продуцент и сценарист на 10 популярни предавания за човешкото съзнание и е участвал във филмите "After the Last Round" и "The Crash Reel".


Четете още:

🔴 Ето какво време ни очаква до края на седмицата

🔴 Напитката, с която ще свалите 12 килограма и ще се чувствате като вейка

🔴 Хилядолетните дървета на България





Източник: Фрамар





Коментари

горе