Спасиха сърне, паднало в язовир



Пожарникари и спасители от Монтана извадиха жива паднала в преливника на язовир „Огоста” малка сърна. Дивото животно е предадено на екоинспекцията в областния град, съобщиха от полицията.

Сърнето, което се мятало в пълния с вода бетонен канал на водоема, е било забелязано в четвъртък към 20 часа от минувач в района. Човекът веднага подал сигнал на тел. 112 и край язовира пристигнали екипи спасители и огнеборци.

Близо два часа мъжете мятали мрежа и въжета, докато успели да заловят и изтеглят на сушата уплашеното животинче. Сърнето, което е на видима възраст няколко месеца, е транспортирано в Регионалната инспекция по околната среда в Монтана.

Грациозното животно е прегледано от ветеринари, които констатирали наранявания по предните му крака. Сърнето е настанено за лечение в частен имот. Вероятно след възстановяването му ще бъде пуснато на свобода, казаха специалистите.

От случая се заинтересуваха и ловците в Монтана. Според тях не е изключено сърничката да е паднала във водата, гонена от хищници или бездомни кучета. „В района има цели глутници скитащи кучета, ще проверим околностите и ще поискаме съдействие от местната управа за решаване на проблема!”, заяви шефът на ловното сдружение „Огоста” инж. Тодор Върбанов.


Четете още:

🔴 България в топ 5 по чиста вода в Европа

🔴 Доц. Ана Кочева: 15 млн. души по света говорят български език

🔴 Калоян Махлянов – Котоошу очаква гости край Дунава





Източник: Труд





Коментари

горе