Гърмят с черешово топче във Врачанския Балкан



Черешово топче ще гърми във Врачанския балкан в събота. Това ще се случи при пресъздаването на жива картина на легендата за Вълкашин войвода по време на националния фолклорен събор „Леденика“. Възстановката е направена от сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец” в Луковит, в която участват 46 души от Луковит, София, Плевен, Правец и селата Ракита и Дерманци.

Пред погледите на около 5000 гости и участници всъбора ще оживее времето на робството. Действието започва с представяне на живота на българина преди идването на турските поробители. Ще се покаже автентичен фолклор с народни танци и представяне на традиционни домакински задължения на семейството - кърската работа. Следват сцени, символизиращи падането на България под турско робство, както и опитите на хората да се освободят. Тогава започва и разказа за смелия българин Вълкашин, който е закрилник за бедни и онеправдани в района на Луковит, Ябланица, Угърчин и Тетевен.

Сред гръм на пушки и бой със саби, Вълкашин ще слезе в разграбеното село, за да спаси от оковите своя помощник отец Натанаил. Накрая възстановката завършва с хоро като кулминация на спектакъла е изстрел с черешово топче.

Костюмите на участниците в живата картина за Вълкашин войвода са автентични, оръжията и битовите предмети - също. Цялото действие се разиграва под звуците на подбрана музика и дикторски текст.


Четете още:

🔴 Една Българка... сложи в малкия си джоб цяла Великобритания

🔴 Цитат на деня: Ние сме "Хилтън", България е мазна закусвалня

🔴 Турция плаща сюнета на нашите мюсюлманчета





Източник: Монитор





Коментари

горе