Етнографски комплекс Дамасцена ни посреща с ухание на розово масло



В сърцето на розовата долина, между "града на Българската роза" – Казанлък и града, известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня, се намира Етнографски комплекс "Дамасцена". Дестилерията е построена в китното малко селце Скобелево, разположено в подножието на Стара планина, където обширните розови градини край селото са се слели в едно цяло с величествената снага на Балкана.

Както научаваме от Евелина Стоянова, с течение на годините в собствениците на розоварната се заражда идеята да покажат на хората и най-вече на младите поколения това традиционно за страната ни производство и изграждат собствен етнографски комплекс. В него уникално се преплитат духа на автентичното с красотата и ентусиазма на днешния и утрешния ден. Тук с желание и любов посрещат всеки посетител, вдъхновен от историята и традицията. В „Дамасцена” се произвежда известното по цял свят Българско розово масло, добито от листенцата на маслодайната роза (Rosa damascena). По този начин се популяризира историята и традициите на розопроизводството в България и у хората се създава уважение към тази технология, като се посрещат много туристи и гости, желаещи да се докоснат до българската традиция.

Хората, посетили розоварната, имат възможността да наблюдават производството на розово масло, което е нещо уникално за страната и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло. Затова е изградена и старинна дестилерия, наречена "гюлапана" която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и да усетят духа на старата технология. В близост до старата дестилерия, гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене по време на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно - парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения и са автоматизирани процесите на работа. Тук, заедно с производството на розово масло, се произвежда и розова вода, която се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят.

Когато завършите вашата обиколка и се насладите на благоуханието на розите в градината на комплекса, бихте могли да опитате традиционната гюлова ракия и да похапнете в ресторанта, от който се открива невероятна гледка към Балкана и Средна гора.


Четете още:

🔴 ЕТО КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТУРСКИ ИМЕНА (ВИЖ КАК СЕ ПРОМЕНЯТ ИМЕНА НА ГРАДОВЕ И СЕЛА)

🔴 Вълна от обиди към емигрантите

🔴 Айде стига сме се самобичували





Източник: Фрамар





Коментари

горе