Нова мода: Търговци броят по € 1800 за масло от безсмъртниче



Новият хит на пазара на билки в страната е безсмъртниче. Етеричното масло от билката, известна още като омайниче (с латинско наименование helichrysum italicum), се търси все повече на световните пазари. Изкупната цена на килограм масло е 1 500 до 1 800 евро. Това каза за „Агрозона“ Ридван Иляз, най-големият производител на разсад от лавандула в страната, в село Габарево, Павелбанско. От 2004 г. се занимава с производството на лавандулов разсад, след това продължава с разсад от роза и маточина, немска лайка. Причината да се търси безсмъртниче е в неговите лечебни свойства, обяснява Ридван Иляз. В козметичната индустрия е известно като билка на вечната младост, а във фармацевтиката се използва за зарастване на рани и предотвратяване на появата на белези.

Безсмъртниче се отглежда основно в Корсика и Босна и Херцеговина. Там вземат семена от диворастящи билки и от него правят разсад. Билката дава онова качество, което се търси на световните пазари, когато се отглежда на варовита почва, богата на калций и с PH 7-7,5. Рандеманът е от 650 кг зелена маса дава 1 кг масло.

Други билки, за които има голямо търсене в момента са маточината и биорозата. Търси се също масло от семена на резене, което се влага в горчицата, обяснява Ридван Илияз, който също изкупува билки от цялата страна.


Четете още:

🔴 Любовен хороскоп за 25-31 юли 2016

🔴 Морето ни 30 пъти по-чисто от нормите

🔴 Десетте най-обичани български филма снимани преди 1989 година





Източник: agrozona





Коментари

горе