Отваря врати най-модерната детска градина в Пловдив



Отваря врати най-модерната детска градина в Пловдив

Най-модерната детска градина в Пловдив ще отвори врати тази есен. Строежът на новата сграда на забавачката "Чайка" е на финален етап. Почти завършена е външната изолация, предстои измазването на фасадата, както и последни довършителни дейности.

Детската градина се издига на мястото на старата забавачка "Чайка", която бе разрушена. Предишната сграда, строена през далечната 1947 година, бе станала опасна и известно време стоя затворена, след което бе премахната и на нейно място започна новият строеж. Първата копка направи на 15 септември 2015 г. кметът Иван Тотев, а в начинанието му помагаха малчугани от квартал "Каменица", които с нетърпение очакват да влязат в новата градина.

Тя ще е за 8 групи деца и се строи по иновативен проект на арх. Константин Божков, който залага на големи пространства, овални форми и много място за детски игри. Светлина, свързаност с природата и индивидуалност са основните характеристики на красивата сграда. Всяка група деца ще разполага със собствен отделен модул, свързан пряко с заобикалящата го паркова среда.

"Стремихме се да избягаме от стереотипа на този тип проекти, които унифицират сградите за деца", подчерта арх. Божков. Проектът предвижда и спецален вътрешен двор, спортна зала, басейн и двузонова кухня, която ще обслужва и нуждите на живеещите в района като млечна кухня. За всяка група ще има зона на игра на открито, богато озеленена, оборудвана със съответните атракции за деца. Сградата ще е снабдена със соларна система за затопляне на водата и ще отговаря на всички изисквания за енергоефективност. Около 4 млн. лева ще бъдат вложени в обекта. Междувременно Община Пловдив обяви и прием на деца в новата "Чайка". Очаква се откриването на сградата да бъде през есента, в началото на учебната 2016/2017 година. От Общината обаче уточниха, че родителите на класираните деца трябва да имат предвид, че функционирането на сградата може да не е от 15 септември 2016 г., а на по-късен етап.

Новата сграда ще е достъпна за всички желаещи. Намаленият брой точки съгласно административния район по настоящ адрес на децата не трябва да притеснява родителите, защото многото свободни места предполагат прием на повече малчугани, независимо от по-малкия брой точки, уточниха от общинската администрация.


Четете още:

🔴 ВНИМАНИЕ! Удря ни жестока магнитна буря!

🔴 Почитаме света Параскева Римлянка, именички черпят

🔴 Симеон Предов: Осъзнайте се, какво повече ви трябва, хора?





Източник: Кмета





Коментари

горе