Първият двубой на Дан Колов



Едва дванадесетгодишен, Дончо Колев поема по тежкия път на гурбетчийството. Той е градинар в Унгария, докер в пристанището на Ню Йорк, строител на железопътни линии в южните американски щати. Заедно със своя сънародник от с. Врабево Стратю Стойчев и други българи, гърци и хървати попада в селището Бонфил на щата Монтана. Там вечер и през свободното си време хърватите обичали да се развличат с хвърляне на камъни, но на Дончо тези занимания му се стрували обикновени и момчешки. Веднъж опитал и хвърлил камъка с три метра по-далеко от най-силния хвъргач. Но не се увлякъл от това състезание, а все търсел начин да привлече някого да се борят...

При търсене на работа Дончо и Стратю попаднали в селището Маялсити (също в Монтана), където безработни се навъртали около гостилницата на един американец. Там Колев пак продължавал да търси някого да се бори и изобщо да прояви силата си. Това най-често ставало с хващане на ръцете върху маса и натискане или с хващане с по един пръст и теглене. При всички случаи винаги побеждавал и правел силно впечатление на присъстващите.
В гостилницата често се говорело за борба и боксьори. Собственикът успял да убеди българина да излезе на официална борба не с кого да е, а със самия шампион на щата, по произход швед.

Дончо дори нямал собствен екип, затова взел от местния спортен клуб трико под наем. Гостилничарят добре преценил неговите възможности и ръководен от собствените си интереси, кредитирал българина за всички разноски по разгласяването и подготовката на състезанието.
В уречения час се събрали около двеста души. Дончо, заедно с цяла група българи, отишъл по-рано от другите и с голямо нетърпение и вълнение очаквал борбата. Само неколцина от публиката го познавали и затова предварително никой не му ръкопляскал, докато при появата на шампиона веднага се разнесли приветствени възгласи. Българинът не се смутил, защото бил уверен в силите си, но малко се стеснявал – това било първото му официално появяване. И не от страх, а от чувство на стеснителност в началото той само се отбранявал от атаките на противника си.

Предварително условие между двамата борци било да се борят докрай – който издържи. Отбраната продължила 25–30 минути, когато публиката започнала да губи търпение и да недоволства от начина на борба. На шведа за първи път му се случвало подобно нещо и се озлобил. Издебнал изгоден момент и ударил българина в носа, като го разкървавил. Тогава Дончо се ядосал от нечестната игра на противника си и въпреки големите болки и шурналата кръв, веднага взел инициативата.

Зрителите започнали да му ръкопляскат и симпатията към него се увеличила. Все по-ясно ставало, че двубоят клони в негова полза. Противникът му се изморил много и като видял неуспеха си, за да не излезе победен пред публиката и за да не пострада славата му на шампион, побързал да поиска прекратяването на борбата с равен резултат. Дончо се съгласил, защото и без това на всички зрители станало ясно, че той е по-силен.
Така първата официална среща на нашия сънародник в Маялсити го импулсирала да се отдаде по-нататък всецяло на борбата. И заслужено идва онзи миг в центъра на Париж, когато вече като Дан Колов тържествено препасва най-високото отличие на борците – Диамантения пояс.

Патриотичен календар

21 юли 1789 г. — Роден е Васил Априлов

24 юли 1974 г. — В енергийната мрежа на България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ „Козлодуй”

26 юли 811 г. — В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит

27 юли 916 г. — Умира Климент Охридски, първи български епископ

27 юли 1878 г. — Руските войски навлизат във Варна и освобождават града от османска власт

28 юли 1330 г. — В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а пленен, българският владетел умира от раните си три дни по-късно (на 31 юли 1330 г.)

28 юли 1879 г. — Излиза първият брой на „Държавен вестник”

28 юли 1913 г. — Сключен е Букурещкият мирен договор, с който се слага край на Междусъюзническата война


Четете още:

🔴 Eдин бележит български герой

🔴 Селската ракия победи, властта върна казаните с 1000 л

🔴 РЕКВИЕМ ЗА ЕДНО НЕЗВЕЗДНО КИНО





Източник: Десант





Коментари

горе