Две дванадесетокласнички от областта са сред 21 българчета с национални дипломи



МАРИЕТА ГРИГОРОВА И ИВАНЕЛА АРАБАДЖИЕВА ПОЛУЧИХА ВЧЕРА НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ДИПЛОМИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. Двете момичета са единствените дванадесетокласници, които тази година успяха да изкарат по две пълни шестици на двете си матури.

Националната диплома е почетно отличие, което дава образователното ведомство само на пълни отличници, при условие че освен отличния успех те имат и натрупани призови класирания в национални и международни олимпиади и състезания за последните си две години в училище. Тази година национална диплома получават 21 български деца, две от които са от област Велико Търново.

Мариета Григорова е възпитаник на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. Тя се е явила на матурите по български език и литература, която е задължителна за всички абитуриенти, и на държавен зрелостен изпит по немски език. Успяла е да защити и немска диплома, която й помага да учи, където пожелае в немскоговорящия свят. Мариета обаче е избрала да остане във Велико Търново.

„Приеха ме философия и съм щастлива, защото това е любимият ми предмет. Тази година станах лауреат от националната олимпиада, така че изборът ми беше много логичен”, усмихва се Мариета, която пристига на церемонията с майка си. Развълнуваната жена признава, че е имала много по-големи мечти за дъщеря си, но финансови проблеми са попречили на момичето да кандидатства дори в Софийския университет. Горда е особено и с това, че тази година Мариета беше една от номинираните за Академичната награда на Община Велико Търново.

За да помага на майка си и на семейния бюджет, красавицата е започнала да работи и вече три месеца превежда статии от английски на немски език за немско списание за вътрешен дизайн.

ИВАНЕЛА АРАБАДЖИЕВА Е ПЪЛНАТА ОТЛИЧНИЧКА НА ТАЗГОДИШНИЯ ВИПУСК В СУ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ” В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. Тя е четвъртият ученик от тази гимназия, който получава престижното отличие на МОН.

Иванела също остава в България и ще учи в Американския университет в Благоевград с пълна стипендия. Средствата за отличничката предоставя фондация „Америка за България“, която ще покрива цялата годишна такса на момичето в продължение на четири години. Годишната такса е 12 000 долара.

Иванела завърши 12 клас с пълно отличие, както и с две шестици на матурите по български език и литература и английски език. Г-ца Арабаджиева признава, че иска да учи журналистика, защото обича да пише. Решила е, преди окончателно да избере с какво ще се занимава, да завърши магистратура в чужбина.

Миналата година Иванела седна на кметския стол за един ден и управлява общината. Признава, че на този етап властта не я блазни, но се е насочила да работи като телевизионен журналист в областта на политиката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Вижте кога ще почиват учениците през новата учебна година

🔴 Златното съкровище от Панагюрище

🔴 Българско семейство три години живее на лодка в открити води





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе