Латинка Петрова: Парцалев почина от левкемия




Легендата в българската комедия Латинка Петрова е родена в Горна Козница в първия ден на военната 1944 г. по време на евакуацията на семейството й в кюстендилското село при бомбардировките над София. Родът й е стар, търговски, на преселници от Прилеп. Чувството за хумор наследява от баща си - финансист в София и непоправим оптимист, шегаджия и бохем. Отива си от този свят на 96 г., като предава на дъщеря си своята нестандартност.

Във ВИТИЗ влиза след втория си опит и завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Работи в Сатиричния театър. Тя е и последният сценичен партньор на легендарния Георги Парцалев. Латинка започва кариерата си като певица още на 16 г., но след като я приемат във ВИТИЗ, съдбата й завинаги остава свързана с театъра и сцената - място на много радост и споделени емоции.






- Латинка, какво ви дава сили винаги да сте толкова позитивна?

- Аз съм човек, който вярва, че нещо хубаво непременно ще се случи, ако не днес, то утре. Имам такава философия - след 20-30 г. няма да има помен нито от мен, нито от проблема, който съм имала. Затова много от високо поглеждам на трудностите и даже се разсмивам. Както е рекъл шопът: „Я знам, че ще умрем, но сакам да поживея, че да вида, що че стане.”

Като живееш с такава философия, ти е някакси по-ведро. Радвам се на простите неща – на слънцето, на цветето, на добрата дума, на усмивката. Каквото и да се говори за нас, българите, аз мисля, че около нас има много свестни хора. Не е само злоба и завист, има и състрадание, дори обич. Винаги съм се старала да помогна на някого с добро, защото знам, че всичко се връща – и доброто, но и лошото.

- На какво ви научи животът?
- Животът ме научи на смирение, защото не става с юмруци, не става със злоба. Става само със смирение. И това, което Бог ти е предначертал да извървиш, и като падения, и като извисяване – то ще се случи. Младостта е щура и в това й е прелестта, но много бързо идва средата, идва и заникът и започваме да се радваме на жълтурчетата, на малките тревички, да гледаме надолу, за разлика от преди, в младостта, когато обръщаме взор само нагоре, към птиците.

- Били си състуденти със Стефан Данаилов. Какъв беше той в онези години?
- Ламбо беше много красиво, но и много умно момче. Винаги усмихнат, в добро настроение. Чудесен човек, колега и приятел. И Илия Добрев, и Меглена Караламбова, и Стефан Мавродиев бяха такива, ние сме

един клас наистина стойностни хора

Много работеше Стефан – в театъра, в киното снимаше. Стефан е белязан свише да извърви този път, въпреки че самотата сега вероятно го прави много тъжен, но той продължава да се съпротивлява и от това по-хубаво няма. С неговата упоритост и твърдост успя да победи такава грозна болест. Сега, чувам, че се оплаква от зрението си, но и с това ще се справи.

- Какъв ще запомните Георги Парцалев, последния ви сценичен партньор?
- Обещахме си да се пазим един друг... Който пръв отлети там, горе, да пази другия долу, на земята. Като отида в черква, винаги му паля свещичка, да му е светло, да може и да ме види, да ми изпрати неизчерпаемата си енергия за живот. Той премина през живота като непораснало дете – плачеше, страдаше, по детски се вълнуваше от всичко и от всеки. Не даваше повод да се разбере какво го боли, дали е щастлив или нещастен. Почина от левкемия, тогава медицината у нас не беше толкова напреднала, нямаше такива модерни средства, които можеха да го възстановят, както сега спасиха Ламбо.

Парцалев беше духовен аристократ,

неговият Дон Кихот продължи да се бори през целия живот с вятърни мелници. Но не спираше да се усмихва...

- Здрава нация ли сме?
- Ние, българите, сме малко лениви по отношение на здравето си. Докато не клекнем, не предприемаме нищо. Така че е хубаво, когато човек знае, че вдига кръвно, да започне по-отрано да се лекува, а не като притупа, тогава да се сети, че има и хапчета.

Помня като дете как при моята баба Латинка идваха хора и тя нагласяше стави, помагаше им. Сега лекарите ни могат на всеки да помогнат, но трябва да ги потърсим навреме. Болестите не са страшни, ако ги открият навреме.

Заради ниските пенсии на възрастните, много от тях преминават към самолечение с бабини деветини и народни рецепти. Лекарствата у нас са много скъпи, голяма част от хората не могат да си ги позволят. Не че с народна медицина не можем да се лекуваме, но билките по-бавно действат, за съжаление, понякога може и да не помогнат. Трябва да се научим да ползваме малко лекарства, защото има хора, които пият на ден по цяла шепа хапчета.

03_Latinka_Petrova_Dancing_stars_Bulfoto2.jpg
Актрисата в шоуто "Денсинг старс"

- Спазвате ли някакъв режим?
- Плувам,

гимнастика правя у дома,

но и много спя. Казват, че възрастните хора не могат или не трябва да спят много, но на мен ми се е случвало да спя здрав сън и по 10 часа.
Иначе, храня се правилно и здравословно - с много плодове, зеленчуци, но без да преяждам. Баща ми Илия Петров доживя до 96 години, не спираше да пие и да пуши, а не знаеше какво е киселина в организма. Моята майка, която живя също като татко до 96 години, в края на живота си започна да взима аспирин заради пръстите на ръцете си, които започнаха леко да й се изкривяват. Надявам се тяхното дълголетие да преследва и мен.

- Успявате ли да живеете здравословно?
- Живея в голяма хармония със себе си - по отношение на храната, на двигателната си дейност, на съня си. Няма сутрин, която да не започна с плод, после кафе, това е храната ми почти до обяд. Студена преварена вода пия сутрин на гладно за прочистване. Това е въпрос на лична дисциплина – да се организираш и да го правиш. Така също не преяждам, не ям мазни неща, много обичам салати.

Всичките ястия, които приготвям, са с много зеленчуци, които предпочитам пред ориз, макарони, картофи. Лакома съм и затова винаги имам приготвени люти чушки – опечени, обелени, топнати в зехтин и оцет, с копър и чесън, и ако седна на масата по-сериозно към 2-3 ч. на обяд, то е само заради това да си хапна люти чушки. Не взимам добавки, но от време на време, рано напролет или преди зимата, пия витамини.

Интервю на Люба МОМЧИЛОВА


Четете още:

🔴 Внимание! Нова нагла схема ни бърка дълбоко в джоба!

🔴 Кеворк съкрушително за краха на олимпиадата: Гробарите на спорта!

🔴 Срещи





Източник: Блиц





Коментари

горе