Един златен и три сребърни медала от Младежката балканска олимпиада по информатика
Българският отбор по информатика се завръща днес с един златен и три сребърни медала от Младежката балканска олимпиада, която се проведе през последните дни в Скопие.

С голям успех за българския национален отбор по информатика приключи 10-тата Младежка балканска олимпиада, която се проведе в Скопие, Македония между 19 и 22 септември 2015 г. Сред 10 държави, които се включиха в съревнованието, българските ученици се оказаха на челни позиции в класирането. Четири от общо четири състезатели бяха наградени с медали, нареждайки се на второ място след Румъния. Изключителна гордост за страната ни е златният медал, завоюван от Радослав Димитров, ученик в ОМГ Пловдив.
Подготовката и участието на отбора в олимпиадата в дългосрочен план се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на „Фондация Америка за България“.

Медалисти в Международната олимпиада по лингвистика са както следва:

Радослав Димитров, ОМГ Пловдив, 10 клас – златен медал
Иво Карагьозов, МГ Варна, 9 клас – сребърен медал
Добрин Башев, ПМГ "Габрово, 8 клас – сребърен медал
Станислав Николов, СМГ ", 9 клас – сребърен медал

Радослав Димитров за втори път е в състава на националния отбор. Той е участвал в Младежката балканиада през 2015 г., от където има сребърен медал. Останалите състезатели за първи път са в състава на националния отбор.

Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика.
Заместник ръководител е Пламенка Христова, преподавател в Русенски Университет.

Младежката балканска олимпиада по информатика се провежда за първи път през 2007 г. в Белград, Сърбия. България е била домакин на олимпиадата четири пъти. До 2016 г. отборът е донесъл на страната ни общо 37 медала: 10 златни, 21 сребърни и 10 бронзови. Повече информация за тазгодишната олимпиада можете да откриете тук: http://jboi2016.cs.org.mk/


Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 818 медала - 131 златни, 241 сребърни и 346 бронзови - от най-престижните международни олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.Източник: offnews

Следваща статия:
Вижте как тренират новите грациии от ансамбъла

Коментари

Видео на деня

горе