Ковачевица се върна в миналото с Първия детски фолклорен сбор (СНИМКИ)



Каменният бисер на Западните Родопи село Ковачевица се върна във времето от преди 70 години, когато жителите му са надминавали 2000 православни християни.  От изгрев слънце българският Холивуд, както наричат селото, културен и архитектурен резерват се огласяше от чука на ковача, работата на грънчаря, калайджията, дърворезбаря - настана истинско оживление на чаршията. Така се даде началото на първия  ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН СБОР „МИНАЛО В БЪДЕЩЕТО“- село Ковачевица. В основата на организацията бяха кмета на селото Кирил Жуглев с братята си, Маргарита Йорданова, председател на фондация “Ковачевица - минало в бъдещето” и Богдан Паташев.

   Около обед пременени в различни народни носии започнаха да излизат на мегдана, който тук се нарича бърчината,  красиви моми и момци от детско-юношеските танцови ансамбли, които по късно следобед дадоха начало на Сбора. Преди това юноши и девойки от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо Яворов” от Гоце Делчев запалиха скарите, върху  които започнаха да подскачат цвърчащи пържоли, кюфтета и кебапчета.

   Заприиждаха десетки автомобили с гости, които предвидливо бяха спирани с бариера извън селото. Повечето от дошлите на Сбора също бяха облечени в народни носии, което придаде допълнителен чар на събитието. Точно в 16,30 часа камбанен звън от камбанарията на храма “Свети Николай”, построена в 1848 година даде началото на Сбора. Веднага десетки се хванаха на хорото пред сцената, построена пред Народно училище “Йордже Димитров”, с което напомниха за хорото от миналото на селото. В 17 часа първи заиграха красивите младежи и девойки от детско-юношеския танцов ансамбъл “Пламъче” от София. Скованата специално за Сбора дървена сцена едва побра 60-ната изпълнители, облечени в красиви шопски носии. След тях се изредиха фолклорна формация "Пеещи пендарчета" при IV-o ОУ „Хр. Смирненски“ гр. Петрич, Детска танцова формация „Неврокопчанки“ от Гоце Делчев, Детска фолклорна група „Зорница“ при читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1926“ с. Плетена, смесена фолклорна група „Слънце“ при читалище „Просвета 1937“ с. Плетена, детски състав за народни танци „Пиринска зора“ при читалище „Яне Сандански 1928“ гр. Хаджидимово,  ансамбъл за народни песни и танци - мъжка и женска фолклорна група от гр. Хаджидимово и фолклорна певческа група „Овчарска песен“ при читалище „Св. Св. Кирил и методий 1917“ с. Дорково, Смолянско.

Собствениците  на къщи за гости с готовност отвориха портите си за близо 200-та деца, които безвъзмездно нощуваха при тях. Любезните домакини също бяха помислили за прехраната на изпълнителите.

Идеята на организаторите е Сбора да стане ежегодишен, като догодина се предвижда в изцяло ремонтирания читалищен салон, който разполага с над 200 места и балкон да се открие ретро кино.  На позабравените вече кино-машини ще бъдат прожектирани част от 28-те български игрални филма, снимани в Ковачевица в началото на които са “Мъжки времена” и “Мера според мера”. Има идея в дните на сбора да се открие ретро-фото, където всеки желаещ може да запечати лика си на фона на уникалното по своята красота село и да си замине с фотографията.  


Четете още:

🔴 На 10 км от Ардино дяволът се оглежда в Арда

🔴 Бургас вече има светещ 15-метров кръст

🔴 Плевен събира пари за паметник на Емил Димитров





Източник: Монитор





Коментари

горе