Правят музей на хайдутството и Делю войвода в Златоград до родната му къща



Родната къща на Делю войвода от легендарната песен на Валя Балканска, която лети с Вояджър в Космоса ще бъде претворена в къща -музей в родния му Златоград. Къщата, от която сега са останали руини от два от зидовете, е идентифицирана от местния краевед Величко Пачилов по легенди и местни предания, които е изучавал цял живот, обяви проф. Николай Овчаров. Къщата е на стария, Хекимов сокак близо до църквата в чаршията. По времето на Делю тя била в края на града.

"До преди 7-8 години тя беше все още цяла, но не е била поддържана и се срути. Аз съм влизал в нея, тя имаше скривалище и таен изход, който е водел към гората зад нея", каза Овчаров. На база на легендите и малкото исторически факти, които има за войводата, събрани от краеведите, легендарния войвода с много голяма вероятност се е криел точно в тази къща, каза Овчаров. Той обяви, че в Златоград стартира сформирането на инициативен комитет за честване на 240 години от рождението на Делю войвода през 2017 г. в Златоград.

Времето в което е живял хайдутина е изчислено сравнявайки движещите се празници по християнския и мюсюлманския календар с данните от митовете за хайдутина. За следващата година се подготвят къща- музей на Делю и хайдутството, която ще се помещава във реставрирана вековна къща на 30 метра от родната на войводата. В нея е запазено автентично скривалище от времето на османското иго. Вече се изработва и внушителен бюст-паметник на войводата. Легендата за Делю е притегателна за туристите, каза собственикът на чаршията в Златоград Александър Митушев. На юбилейното 10 издание на възстановка на един пазарен ден в Златоград днес се събраха хиляди туристи от цялата страна. "Интересното е, че все повече хора идват на празника и се обличат в национални носии. Тази година има и около 25 състава от цялата страна, така че излизаме извън рамките на пазарния ден, защото възрожденския празник и възстановка се превръщат в много сериозен фолклорен празник. ", каза Митушев.


Четете още:

🔴 Манастирите на Краище – Новото Светогорие! Храмов празник на Гигинския манастир "Св. Козма и Дамян"

🔴 552 туристи се качиха на Трапезица с фуникуляра в първия ден от откриването на крепостта

🔴 16 житейски мъдрости





Източник: 24 часа





Коментари

горе