В Златоград: Правят музей на хайдутството



Руините от родната къща на Делю войвода, за когото лети в Космоса песента, изпята от Валя Балканска, бяха показани в Златоград. По изследвания на митовете, легендите и малкото исторически факти за легендарния хайдутин местният краевед Величко Пачилов стига до заключението, че най-вероятно къщата на войводата е била на Хекимовия сокак, в най-старата част на Златоград, близо до църквата. Тогава тя е била на края на града, имала скривалище и таен изход, който водел в гората зад нея. Оттам войводата бягал, гонен от османците, за да се създаде легендата, възпята в песните, че е неуловим.  В Златоград има паметна плоча на лобното му място, а отсега всеки гост на града ще може да се запознае и с мястото, където най-вероятно е била къщата, в която е бил роден и се е криел от османците.

"Къщата, от която сега са останали руини по 1.60 - 2 м от два от зидовете, е идентифицирана от Величко Пачилов по местни предания. Допреди 7-8 години тя беше все още цяла, влизал съм в нея и с очите си съм виждал скривалището, но не е поддържана и се срути", разказа проф. Николай Овчаров. Той обяви, че в Златоград стартира сформирането на инициативен комитет за честване на 240 години от рождението на Делю войвода през 2017 г.  Времето, в което е живял хайдутинът, е изчислено от краеведите, сравнявайки движещите се празници по християнския и мюсюлмански календар с данните от митовете за войводата.

За честването на Годината на Делю в Златоград стартира създаването и на къща-музей на Делю и хайдутството, която ще се помещава в реставрирана вековна къща на 30 метра от родната на войводата. В нея е запазено автентично скривалище като в тази на Делю от времето на османското иго. Вече се изработва и внушителен бюст-паметник на войводата. Легендата за Делю е притегателна за туристите, които искат да знаят повече за хайдутина, каза собственикът на чаршията в Златоград Александър Митушев.

На юбилейното 10-о издание на възстановката на един пазарен ден в Златоград се събраха хиляди туристи от цялата страна. "Интересното е,  че все повече хора идват на празника и се обличат в национални носии. Тази година имаше и около 25 състава от цялата страна, така че излизаме извън рамките на пазарния ден, защото възрожденската възстановка се превръща в много сериозен фолклорен празник", каза Митушев.


Четете още:

🔴 Злато и сребро се сипят в Дупница

🔴 Задачата на Айнщайн

🔴 Родопи, любов моя...





Източник: Марица





Коментари

горе