Георги Тошев за прибирането в себе си, паузите и изборите в личен и професионален план



Георги Тошев, журналист и продуцент

Какво за вас е "бавен начин" на живот?
Умението да спираш, да се оставиш в ситуация на "нищо правене". С годините откривам смисъла на това да свалиш товара на ежедневието от гърба си, т.нар. "раница" – професионална, лична. Да намалиш егото, което обича да бъде търсено, харесвано. И да се предоставиш сам на себе си. На собствените си желания, на интуицията, на потребностите на тялото. Бащата на хореографката Марта Греъм, който е бил психиатър, има една много точна мисъл: "Умореното тяло никога не лъже!". Научих се да се вслушвам в импулсите на собственото си тяло, което ми сигнализира, когато прекаля с работа. А аз прекалявам. Дори имаше един период в живота ми, в който бях на ръба да зарежа всичко, колкото и да обичам работата си. Спасението открих в забавянето, научих се да казвам "не", да правя категорични избори, да не се надценявам и да слушам тялото си. В забавянето открих прелестта да извършвам прости неща, да се радвам на малкото, да се наслаждавам на мига. Да не бързам. Нито в личен, нито в професионален план. Най-много грешки съм направил от бързане, от нетърпеливост. Намалих срещите, затворих кръга от близки, които не ме уморяват с бързането си. И животът ми се отблагодарява със смислени приятелства и необходими пътешествия. Не съм си представял, че бавното носи по-добро качество на живот. Но е факт! Аз съм припрян човек, но в последните две – три години се научих да намалявам темпото, да отпускам. Качеството на работата ми се подобри значително.

Успявате ли да живеете бавно?
Старая се. Правя все по-съзнателни избори кое, как да направя. Прибрах се в себе си и открих с изненада, че вътре в мен ми е достатъчно интересно. Харесах тишината. Все по-свързан съм с природата. Разбрах, че да бъдеш понякога сам е качество, не недостатък. Постепенно се намествам, преоткривам се. Имам време за себе си. Навремето, след едно лично изпитание, в Индия срещнах гуру, който ми каза: "Само човек, който е задоволил собствените си потребности може да направи нещо качествено за другите. Ако поиска!". След "забавянето" в моя живот все по-добре разбирам думите му. И виждам резултата върху най-близките ми – майка, дъщеря. Забавянето е търпение, търпението – дисциплина. Мъдрост!

Как си почивате? Как успявате на намалите оборотите?
Аз много пътувам, но в тези мои пътувания имам своите паузи. Много важни, съзнателни. Дали ще е музей или безцелно вървене по улици, няма значение. Аз си почивам в движение. Мога и с часове да прекарам в кафене, да наблюдавам хората, да чета. Открих големия плюс на забавянето – когато е съзнателно, никога не ми е скучно. Намалявам оборотите. Всеки импулс, който ми подаде тялото за умора е сигнал, че трябва да намаля или да спра. Научаването да се вслушвам в тези импулси ми помага да правя качествени избори в личен и професионален план. Резултатът е по-голямо удовлетворение от това, което правя, свобода в професионалните и лични избори, независимост. И нещо много важно: открих, че винаги ще бъда необходим! Така страховете се стопяват, "откачваш" се от принадлежности към професионални и лични кръгове. Разбираш, че всичко зависи само от теб. Ти си диригентът на собствения си живот. А той е като в музиката – има различни темпа, които се сменят.

Вашето място за бягство?
Навсякъде, където има природа и пространство във всички смисли. Приятелите ми са хора, които дават пространство на другия. Местата по света и в България, на които почивам, са лишени от суета и пълни с природа. Спорт, йога, изкуството и хората около мен. Много е важно да общуваш с хора, които имат дълбоко лично разбиране за качеството на живот, хора с вкус към живота. Щастлив съм, че съм заобиколен от такива хора, че съм допуснат в техния свят и заедно успяваме да превърнем собствения си живот от "надбягване с препятствия" в "спортно ориентиране". Оставаме любопитни по пътя си, но сме по-внимателни, защото не се борим с времето, а го превръщаме в приятел.


Четете още:

🔴 За смелостта да пуснеш детето си да излети от гнездото и да останеш сам

🔴 Ран Босилек - авторът на нашето детство

🔴 Измамниците плъзнаха и в olx, вземат пари дори когато са купувачи





Източник: Дневник





Коментари

горе