НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ! Всеки квартал на София ще е с един цвят на сградите!



Всеки квартал на София ще бъде с един цвят на сградите и еднотипни табели на улиците. Това предвиждат промени на Закона за устройството и застрояването на Столична община, публикувани за обществено обсъждане на правителствения сайт www.strategy.bg.

Предвижда се Столичният общински съвет да приеме наредба за градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците и дори изискването за поглед към важни обекти. Например на централната ул. "Витоша", заради различни преместваеми съоръжения вече не може да се види едноименната планина, какъвто е бил първоначалният замисъл на улицата. Целта ни е да се ограничи всеки да си прави каквото си иска по фасадата на сградата и в пространството пред нея, коментираха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община.

Строителните разрешения за сгради над 50 метра, каквито са и небостъргачите, ще се дават след решение на Столичния общински съвет, а не само от главния архитект, гласят още промените. Целта на тази промяна е да бъде засилен общественият контрол върху високото строителство и да има повече публичност на тези инвестиционни намерения, коментираха от НАГ. Сграда над 50 метра е приблизително всяка сграда над 18 етажа. Задължително ще се прави комуникационно проучване за сгради с разгърната площ над 20 хил. кв. м, пише още в проекта.

С подготвения закон разполагането на реклами се ограничава, защитават се и зелените площи между блоковете от застрояване. Облекчен режим ще има за строителство на площадки за деца до 12 години. Целта на промените е да се гарантира по-добра защита на зелените площи и по-голям обществен контрол върху застрояването на София, коментираха от НАГ в Столична община.


Четете още:

🔴 Пълен списък на най-опасните храни на българския пазар

🔴 Издирват родителите на Николета, открита в цигански катун!

🔴 Уникален лек! Канелата охлажда тялото с 2 градуса





Източник: bradva





Коментари

горе