Царевец и Трапезица без пари веднъж в месеца




Веднъж в месеца гостите на Велико Търново ще могат да разгледат без пари крепостите Царевец и Трапезица. Днес гостите на града и болярите ще могат да се възползват от „офертата“.

Всеки последен четвъртък между 9 и 18 ч. всеки, който иска, може да се разходи из историческите хълмове, откъдето 208 години е управлявано Второто българско царство.

Крепостта Царевец е прославила Велико Търново в целия свят. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в България, а и на Балканския полуостров, като годишно близо 300 000 туристи влизат зад Първата порта на Асеневци. Почти всяка вечер върху крепостни стени, Патриаршията-музей, Царския дворец, Северната порта и Балдуиновата кула се прожектира аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

От месец насам туристите в старопрестолния град могат да се качат и на Трапезица. Крепостта бе възстановена с 2,5 милиона лева от фондация „Гейдар Алиев” (Азербайджан), а през 2012-2014 г. бе реализиран проект за туристическа инфраструктура и укрепване за 4,8 млн.лв., привлечени от Европейския регионален фонд.

В днешния 27 октомври и в дните с безплатен достъп такса ще се дължи единствено за ползването на фуникуляра, която е 10 лева на човек или 5 лева за хора с увреждания. Ако се използва пешеходната екопътека, достъпът е напълно безплатен.

Регионалният исторически музей предлага и екскурзоводски беседи. За Царевец поръчката може да бъде направена на касата преди влизане в обекта. За Трапезица обаче туристите трябва да направят предварителна заявка поне ден преди посещението си. Това може да стане с обаждане на телефон 0885 105 282.


Четете още:

🔴 Изпепелен храм отваря врати

🔴 Как ще се доказва, че едно дете е циганче, пита евродепутатът Ангел Джамбазки

🔴 Мариам Маврова с две Grand Prix за месец





Източник: Кмета





Коментари

горе