Общината парализира София заради концерт на Слави Трифонов



Поне ден и половина центърът на София ще бъде блокиран, тъй като общината и МВР щедро разрешиха на Слави Трифонов да пее на Орлов мост, вместо да го насочат към по-приемливо за гражданите място. "Цариградско шосе" ще бъде отцепено от университета до "Алея Яворов" още в петък в полунощ за 32 часа - до 8 сутринта в неделя. МВР може да затвори ключовия булевард чак до Четвърти километър, ако прецени, че се налага.

С концерта тв водещият и екипът му ще рекламират референдума, който инициираха и който ще се проведе едновременно с президентските избори на 6 ноември. Събитието ще бъде белязано от драконовски мерки за сигурност, които са невиждани дори при посещения на американски и руски президенти. От полицията обявиха, че ще бъдат взети мерки дори срещу евентуални терористични атаки, въпреки че няма заплахи. Разходите по цялата охрана ще са за сметка на данъкоплатците.

Директорът на СДВР Младен Маринов дори не коментира защо е било нужно да се разрешава концерт на такова натоварено място. За сметка на това обяви, че баретите ще бъдат извадени заради събитието заедно със сапьорите, които се вляха в Специализирания отряд за борба с тероризма. Всички подходи по "Цариградско шосе" от страната на ул. "Иван Асен II" ще бъдат блокирани, за да не може някой да се вреже с автомобил в тълпата. За тази цел живеещите около локалното платно трябва да преместят колите си, за да не бъдат вдигнати с паяк. В охраната ще се включат полицаи с кучета, конна полиция, патрули и цивилни служители.

В охранявания район няма да бъдат допускани маскирани, хора в нетрезво състояние, минувачи с обемисти багажи и забранени предмети или с огнестрелни оръжия, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, чадъри и бутилки. Забранено е дори носенето на парфюм в чантата. Зрителите ще бъдат проверявани на 22 пункта от полицаи и частни охранители. Предвидени са и 4 буферни зони по протежението на "Цариградско шосе" за евентуална евакуация. Ще има 5 медицински пункта. Засилено полицейско присъствие ще има не само в района на Орлов мост, а в цяла София, категорични са от СДВР.

МВР няма информация колко хора ще се струпат на безплатния концерт, но със сигурност става дума за десетки хиляди. Очакванията са да дойдат предимно млади хора, сред които и малолетни и непълнолeтни, така че родителите и попечителите трябва да ги придружат. Полицията предупреди, че вероятно мобилните телефони няма да имат обхват.

МВР не съобщи до колко часа ще продължи концертът, но шумът гарантирано ще е оглушителен. "За удобство на зрителите по бул. "Цариградско шосе" от страната на Борисовата градина ще бъдат разположени седем кули с видеоекрани и озвучителни системи, обезопасени със заграждения около тях", съобщи МВР, сякаш е пиар на Трифонов.

70 служители на общинската полиция, 100 частни охранители и "достатъчно" по думите на полицията служители на МВР ще бдят за сигурността. Точен брой не бе обявен. Ангажирани са и много оперативни служители, които да наблюдават обстановката, без да бъдат забелязани.

Движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" ще бъде забранено в деня на концерта. Още редица улици щe бъдат затворени, а трафикът на градския транспорт ще е драстично променен.

За 32 часа частни коли и градският транспорт няма да минават по бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов". От 16.00 до 24.00 ч. в събота това ще е невъзможно по бул. "Цар Освободител" в участъка от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до бул. "Васил Левски". От 16.00 до 24.00 ч. пак в събота се забранява движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между ул. "Ген. Гурко" и ул. "Оборище", както и по локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П .К . Яворов". От 9.00 до 24.00 ч. в събота се забраняват престоят и паркирането на локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П .К.Яворов". Очаква се затруднение в движението по ул. "Цар Иван Асен II" в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Георги Марков", при необходимост то ще бъде преустановено.

Тролеите №5 и №11 ще са по един и същ маршрут - от "Младост 1" до "Дружба 1". В неделя сутринта се спира движението на тролейбусни линии № 2, 4, 5, 8 и 11. Променят се маршрутите на автобуси № 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204, 213, 280, 306, 505 и 604. Ще бъдат разкрити спирки на бул. "Драган Цанков" и бул. "Пейо Яворов", тъй като рейсовете ще се отклоняват по тях.

БУФЕРНИ ЗОНИ

На пътното платно на бул. "Цариградско шосе" ще бъдат обособени зони, в които няма да се допускат граждани. Те ще са:

- между спирките на градския транспорт пред сцената

- срещу изхода към булеварда на ул. "Виктор Юго" и Борисовата градина

- срещу изхода към булеварда на ул. "Николай В. Гогол" и Борисовата градина

- срещу изхода към булеварда на ул. "Светослав Тертер" и Борисовата градина.


Четете още:

🔴 Българското село от времето на соца

🔴 Почитаме будителите, възродили българския дух

🔴 Уникална снимка на България през нощта





Източник: СЕГА





Коментари

горе