Уникално: Родна билка громи раковите клетки за 48 часа!

Тръгнат ли бежанците от Турция няма кой да ги спре, призна БъчвароваРумяна Бъчварова обвини политиците за кризата в Харманли. Според нея предизборната кампания преобърнала изцяло нещата и те станали такива, каквито не са били и при много по-тежка ситуация.

"Преди президентските избори много партии се изкушиха да използват тази тема и нагнетиха напрежение. През последния месец активисти на БСП разпространяваха информация из Харманли, че има тежки заболявания. Отделно, патриоти провеждаха протести пред стените на центъра", аргументира се в студиото на "120 минути" вътрешният министър в оставка.

По думите й затварянето на обекта е било единственият начин да бъдат успокоени хората.

Според Бъчварова е трябвало мигрантите да бъдат по-детайлно информирани за мерките, които се предприемат.

След събитията в Харманли, там са останали малко над 2000 души. 18 са арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения, над 420 са в центрове на ДАБ от затворен тип, малка част са в столицата, а около 300 са в разпределителния център в Елхово. Бъчварова отбеляза, че чужденците, замеряли полицията с камъни и след това задържани за 72 часа, вече са върнати обратно в лагера.

Румяна Бъчварова заяви, че условията в Харманли не са "чак толкова лоши", но пък имало 3000 души, които не искали да бъдат там.

Тя посочи, че се работи по преразпределяне на афганистанците в стари гранични застави и други обекти, като целта е да не се събират големи групи на едно място. По думите й всички, които имат право да поискат статут, имат право на свободно придвижване. Такъв е и случаят на смятаният за предводител на бунта афганистанец, който 21 г. е живял в Германия и там е лежал в затвора.

Бъчварова коментира и възможността Турция да пусне милионите мигранти, които в момента са на нейна територия.

"Няма сила, която може да спре 5000 души, които искат да влязат и това е проблем за цяла Европа", заяви тя.

Вътрешният министър в оставка определи като „политически абсурд” варианта да им бъде сигурен коридор към Сърбия и припомни, че ЕК и конкретни страни членки подпомагат България именно, за да може сама да пази границата си. По думите й мигрантите ще бъдат задържани и ще се започнат преговори за връщането им или придобиване на статут.Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
На Андреевден вход свободен за посетителите в ЕМО "Етър"

Коментари

Видео на деня

горе