Концерт за паметна плоча в Лос Анжелис за спасяването на българските евреи



На 3 декември т.г. в залата на Veterans Memorial Complex, 4117 Overland Ave, Culver City 90230, се състоя голям коледен благотворителен концерт, с който започна дарителска кампания за поставяне на паметна плоча в Лос Анджелис, за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Кампанията е организирана от Генералното консулство на Р. България в Лос Анджелис, заедно с българските сдружения, български училища в града и приятели на България. Към тази кампания е съпричастен и известният режисьор и продуцент от български произход Тед Кочев, който има проект за игрален филм за спасяването на българските евреи от Холокоста.

Музеят на Холокоста в Лос Анжелис. Снимка: thefamilysavvy.com

Музеят на Холокоста в Лос Анжелис. Снимка: Тhefamilysavvy.com

Паметната плоча ще бъде монтирана пред Музея на Холокоста в центъра на Лос Анджелис. „На нея ще бъде изписано името БЪЛГАРИЯ и тя ще бъде поставена на видно место пред сградата на музея“ –  каза генералният консул Веселин Вълчев. По неофициални данни, в Лос Анжелис живеят между 7 и 8 хиляди българи.

На концерта присъстваха представители на официални американски институции, на влиятелни еврейски организации, представители на 103-те генерални консулства в Лос Анджелис, много наши сънародници. Програмата на концерта включваше изявени български таланти в областта на класическата музика, фолклора и естрадата, сред които оперната певица Мариана Попзлатева, пианистът Георги Славчев, дуо Варимезови, естрадната певица Петя Алекса, Оги Цолов от група „Фактор“, групите за народни танци „Хоротропци“, „Жарава“, Опа Хей“, ДЕБА и др. В лобито пред залата Българското дружество „Пчела“ представи изложба за спасяването на българските евреи. Всички изпълнители в благотворителното събитие участваха на доброволни начала.

Табелата на площад

Табела на площад „Димитър Пешев“ във Вашингтон

През 2013 г. площад във Вашингтон бе наречен на името на Димитър Пешев, заради заслугите на този български парламентарист за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


Четете още:

🔴 Ученик вдигна тузарска къща от шишчета

🔴 Тракийската цивилизация е българска и целият свят трябва да го научи

🔴 Безплатен транспорт и неучебен ден на Никулден в Бургас





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе